Начало История.бг Учените разкриха за катастрофата, която е погубила древните маи

Учените разкриха за катастрофата, която е погубила древните маи

15
0

Изригнал е вулкан, било е страшно, пепелта е достигнала чак до Гренландия

Учените от Испанския националния изследователски съвет достигнаха до извода, че преди 1590 години древната цивилизация на маите частично е пострадала заради катастрофалното изригване на вулкана Илопанго, убил всичко живо в радиус от 40 километра.

Изследователите са анализирали ледено ядро, извлечено от ледник в Гренландия, а също са провели радиовъглеродно датиране на овъглени останки на дърво, намерени в пепелта на Илопанго. Оказало се, че страшното изригване се е случило през 431 година преди нашата ера. Димът се е издигнал на височина от 45 километра, като пепелта е паднала на територия с дължина от над 7 000 километра, достигайки Гренландия. Полусантиметров слой пепел е покрил територията на площ от над два милиона квадратни километра. Специалистите смятат, че изригването на Илопанго е било 50 пъти по-силно от изригването на Сент Хеленс през 1980 година, при което загинаха 57 души.

Макар и взривът да не е оказал влияние на по-голямата част на цивилизацията на маите през ранния класически период (300-600 години преди нашата ера), в околностите на планината не е живял никой в течение на много десетилетия.

БЛИЦ;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук