Начало Доктор.бг Измама с бързи тестове за COVID-19: Семейство изгоря с китайски продукт

Измама с бързи тестове за COVID-19: Семейство изгоря с китайски продукт

21
0

Новата вълна на коронавируса, която доведе до рекорден брой заболели, рязко увеличи опашките пред лабораториите за PCR тестове в Пловдив. За да си спестят висенето и солените цени от над 100 лева, мнозина търсят алтернативни варианти да се изследват.

Както в аптеките, така и в редица онлайн сайтове, се предлагат десетки различни тестове за COVID-19, за които се твърди, че откриват инфекцията в домашни условия. Зад офертите обаче често се крият измамници, решили да направят бързи пари в разгара на пандемията. За това алармира Атанас Васев, читател на „Марица“, който след контакт със заразен решава да закупи бързи тестове за семейството си. Така срещу 100 лева получава от онлайн сайт за медицински стоки и хранителни добавки четири бързи теста за определяне на COVID-19 от китайската компания Clungene. Подобни тестове на същия производител

може да открием и в редица пловдивски аптеки на цени от 24 до 30 лева за брой.

Макар и в рекламите и описанията на продукта да се сочи 93% надеждност на резултата, липсва каквато и да е клинична информация, както и официални данни за подобни числа. Нещо повече – единствените изпитания на бързите тестове на територията на ЕС са били в Унгария, където според група учени и лекари два от най-популярните варианта се провалят с гръм и трясък.

Измама с бързи тестове за COVID-19: Семейство изгоря с китайски продуктНовиниИнформация

Според изследването, направено сред 1029 души, тестът на Clungene има реална точност под 74% и дава голям процент грешни положителни резултати. Затова властите в Унгария още през май

изтеглят от аптечната мрежа бързите тестове на китайските компании Anhui и Clungene, за да не подвеждат потребителите.

У нас това обаче не е направено и Атанас Васев се успокоява, когато заедно със съпругата си и двете им деца дават отрицателен резултат на направените вкъщи тестове Clungene. Няколко дни по-късно обаче мъжът се почувства зле и все пак насрочва час за PCR тест в голяма лаборатория, който излиза положителен. С коронавирус се оказва и по-големият му син на 8 години. 

Шокът е голям за цялото семейство, но в подобен капан може да попаднат и много други пловдивчани. Проверка на „Марица“ в няколко аптеки показа, че фармацевтите рекламират без особени притеснения домашните тестове, като по-евтин и бърз вариант на PCR пробите. Именно продуктът на Clungene е и най-често срещаният в търговската мрежа у нас. В един от големите сайтове за обяви пък се предлагат бързи тестове без информация за производител срещу 15 лева. 

Световната здравна организация вече изрично предупреди да не се разчита на бързите тестове, които все още са твърде ненадеждни. Поредното доказателство дойде през септември от САЩ с продукт на компанията Quidel, сертифициран от Американската ​агенция по храните и лекарствата. Тогава тестът даде над 65 положителни резултата при 103 направени проби на персонала в училище в щата Айова. Последващите PCR изследвания обаче потвърдиха едва 4 от положителните резултати.

Станимир Кронев – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук