Начало Новини.бг Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

Кабинетът тихомълком ограничи избора на формула за пенсия

18
0

Кабинетът тихомълком ограничи неохотно предоставената възможност за избор на методика за определяне на размера на пенсията. Вместо до 1 януари 2023 г. този избор ще е възможен само до края на следващата година, т. е. още само една година пенсиониращите се ще могат да изберат старата методика на изчисление – с включване на осигурителния доход за три благоприятни години до края на 1996 г. Това се разбра при публикуването на законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на сайта на Народното събрание.

Предсрочното премахване на старата формула за изчисление на пенсиите с т. нар. три „златни“ години е цената за неочакваната изненада, поднесена от социалния министър Деница Сачева на тристранката за бюджетните закони – намаляването на коефициента на редукция на основната пенсия за хората, които ще се пенсионират с две пенсии от есента на следващата година.

При готов проект на бюджет социалният министър обяви, че коефициентът ще падне наполовина на предвидените над 20%, като увери, че за това не е необходима промяна в разчетите на НОИ. Догодина не се очакват много пенсионери с две пенсии, но едва сега се разбира, че все пак промяна в намеренията ще има – в първоначалния вариант на закона нямаше съкращаване на срока за избор на пенсионна формула.

В мотивите към законопроекта черно на бяло пише, че изборът на пенсионна формула се ограничава заради промените относно втората пенсия. Това е поредно отмятане от законов ангажимент, поет от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов, при това без мотивация. То отново в типичен за ГЕРБ стил противопоставя интересите на различни групи пенсионери.

Правото на избор на формула за определяне на пенсията от самото начало е трън в очите на управляващите. В края на 2018 г. без предупреждение ГЕРБ промени формулата за определяне на пенсията, като премахна от нея стажа до 2000 г. Осигурителният институт и тогавашният социален министър Бисер Петков неглижираха собствените си прогнози, че за една трета от новите пенсионери промяната ще бъде ощетяваща и те ще получат по-ниски пенсии.

Сега;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук