Начало Новини.бг Някой да е виновен?

Някой да е виновен?

18
0

Готови сме! Системата е подготвена! С тези уверения в началото на лятото, много преди новозаразените да станат стотици дневно, властта послуша туристическия, хотелиерския и ресторантьорския бизнес. И без дори да чуе една дума от здравните експерти, пусна барове и нощни заведения, пусна спорта с публика, пусна всичко. Под претекст, че се „връщаме към нормалното“, дори ядовито ни посъветваха, „който иска да се затвори вкъщи“ и проблемът бе решен по стария принцип „да ми се маха от главата“. Обичайно държавата абдикира от контрола, сякаш очакваше наесен някой с магическа пръчка да удвои работещите в РЗИ. 

„Готови сме!“, уверяваха цяло лято (докато през август България бе втора по смъртност от КОВИД-19 в Европа) и подмятаха едни 7-8 хиляди легла. Малцина чуха, че те са бутафорни, докато край тях не работи специално обучен и добре подготвен медицински персонал. Вече и здравният зам.-министър Бойко Пенков го призна: „Кревати“. 

Лятото не стигна някой да се сети да организира телефонна или интернет мрежа за съобщаване на резултати от PCR тестове. На властта не й мина през ум, че в XXI век има и по-лесни начини за известяване. 

Цяло лято личните лекари искаха възможност да дават направление за PCR, но кой да ги чуе? Сега ще могат, но май няма да е точно от 1 ноември, а по-нататък, като се настрои системата. То, време има много до Коледа. Па по Коледа и някое друго базарче ще спретнем „при строго спазване на противоепидемичните мерки“. А дотогава и болниците може да се окажат празни – без лекари и сестри, и без пациенти.

И сега властта продължава да държи главата си в пясъка, оставила лекари и сестри да ни молят да не се разболяваме. Спешната помощ от края на 2012 г. още не са я „настроили“ и вкарали в XXI век, ние искаме за шест месеца същата тази власт да направи поне средносрочен план за справяне с КОВИД-19. По-лесно е да се свика „спешен брифинг“, а още по-добре – някой да им е виновен.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук