Начало История.бг Навършват се 120 години от създаването на „Пирогов“

Навършват се 120 години от създаването на „Пирогов“

28
0

Днес се отбелязват 120 години от създаването на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Николай Иванович Пирогов“. През 1900 година тя отваря врати като болница на Червения кръст.

Пред „Хоризонт“ председателят на БЧК акад. Христо Григоров припомни, че през 1900 година националното дружество на организацията се обръща към общината с молба да дари място, върху което да бъде построено лечебно заведение. Така със средства на БЧК се изгражда малка болница. По-късно австрийският гражданин Отто Биелик дарява по-голямо място и малката болница се разширява и се построява училище за милосърдни сестри, сега – за медицински сестри.

„Тогава е имало няколко кревата, които са били давани на социално слаби хора, които не са имали възможност да си платят таксата. Впоследствие болницата се разширява. Там се създава първият център за спешна помощ и първият център за кръводаряване. След 9.09.1945 година болницата става държавна и се преименува от болница на БЧК в „Пирогов“, припомня акад. Григоров.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук