Начало Село.бг Англичанин стигна до звездите от Старосел

Англичанин стигна до звездите от Старосел

17
0

Дейвид си построи обсерватория в двора, кръщава на жена си Сашка всеки открит небесен обект

Англичанин сбъдна мечтата си да има своя обсерватория и като истински астроном да изследва звездното небе. 72-годишният Дейвид Жечева-Хамилтън направи това заедно със съпругата си Сашка Жечева-Хамилтън в Старосел. За няколко седмици двамата  успяха да организират и построят обсерваторията в своя двор пред старинната къща, в която живеят.

Обсерваторията е с класическите размери за домашния вид на тези съоръжения – 3х3 метра. Тя е изградена от дървен материал и облицована с ламперия от смърч, дъските са със заоблен полукръгъл профил. До двата телескопа има и две уютни места за сядане, от които Дейвид и Сашка наблюдават звездите.

 Те сядат там в различни часове на тъмната част на денонощието. Понякога Дейвид става нощем, за да насочи телескопа към любима звезда. Напоследък той се взира в съзвездието Орион. Успял да проникне в дълбочината на съзвездието и да види голям клъстер от звезди.

С помощта на мощния компютър, който е свързан с телескопите, той направил впечатляващи снимки. Най-ярката звезда от този клъстер той назовал на любимата си Сашка. Кръщава на жена си всяка звезда, която му харесва.

Дейвид се интересува от астрономия през целия си живот.  Взира се в небето с огромно любопитство, иска да види извънземни, НЛО или нова звезда, споделя той малко  на шега – малко наистина. Искал да има своя обсерватория, но в мъгливия и облачен град Хъл, където живеел, това било  непостижимо.

Имаше една цяла година, в която четири месеца без прекъсване не видяхме слънце, а само мъгла и облаци, разказват двамата от семейство Хамилтън. Освен това дворът край къщата на Дейвид бил малък и нямало къде да се построи обсерватория.

Но небето над Старосел се оказало истински рай за любителя на астрономията. То е невероятно красиво нощем. Имаш чувството, че виждаш целия звезден купол, а звездите са необичайно едри. Ориентир ни е Северната звезда – Поларис. Тя е онова небесно тяло, което е най-малко подвижно спрямо Земята, и затова  всички астрономи настройват телескопите си спрямо нея, разказва Дейвид.

Плеядите също са много атрактивни за наблюдение. За да намериш Плеядите, трябва да влезеш в определена линия, обяснява астрономът. Но не всяка група звезди е съзвездие, добавя той. А на 8 юли успял да види кометата C/2020 F3 /NEOWISE/. Знаеше се, че кометата ще бъде видима повече от месец, разказва Сашка. Ние опитвахме много пъти, но не успяхме да я видим. И един път, когато тя вече щеше да се скрие, беше много близо до нашата позиция и видима дори с просто око. Дейвид запазил впечатляваща снимка на кометата в нощното небе.

През зимата небето е много чисто и очаквам забележителни гледки, казва той. Но виждаме и много сателити, небето е преситено от тях. Хиляди са. Различават се по това, че се движат по-бързо от самолета.

Историята : Траките и Голямата мечка

Всъщност няма нищо чудно, че Старосел е мястото, откъдето е много добре да се наблюдават небесните тела. Особено значение им придавали и  древните траки, сподели преди време археологът проф. Иван Христов, който откри резиденция на връх Кози грамади и проучва тракийските храмове наоколо.

Според него траките са били изградили в този район много на брой по-малки и по-големи храмове. А  разположението им огледално повтаряло разположението  на звездите от съзвездието Голямата мечка.

Наблизо, само на няколко километра от Старосел, край Старо Железаре е обсерваторията на древните траки. Макар и занемарена от нашите съвременници и оставена неукрепена на въздействието на природните стихии, тя е посещавана от любители на археологията и астрономията.

 Любов необяснима: Да вземеш името на половинката си

Двамата разкрили душите си, интересите си, харесали се и се обвързали за цял живот. Сключили брак в Англия. Той приел за второ име нейното бащино име и станал Дейвид Жечева-Хамилтън. Тя добавила тире след бащино си име и неговата фамилия  и станала Сашка Жечева-Хамилтън. Така и имената станали еднакви.

Решили да се преместят в България, да живеят на село – където е по-чисто, по-спокойно, слънчево и уютно. Хъл е на устието на река Хъмбър с известния огромен мост  Хъмбър бридж, който дълго време е държал първенството на най-голям мост в Европа.

Наистина огромен е, много е дълъг,  пътуваш 3 минути с колата по него, обяснява Сашка. Градът бил известен риболовен център, но след като компании от ЕС започнали да ловят риба там, индустрията замряла. Много хора нямат работа и живеят на гърба на правителството, разказва Сашка.  

Страшно много хора, родени там, живеещи там, са свикнали някой друг да се грижи за тях. Там всичко се урежда, абсолютно всичко, може да е след месец или след три, но въпросът се решава. Не казвам, че е по-добре  или по-зле от България, просто е различно, обяснява тя.

Чиста случайност: Събрала ги порция италиански сладолед

Да си любител астроном в Англия е популярно хоби, разказват Дейвид и Сашка. Там има астроклубове, където хора като Дейвид споделят своите наблюдения и емоции, обсъждат телескопите, говорят за звездите.

Сашка също е много запалена по звездите, макар че не те, а италианският сладолед я събрал с Дейвид. Сашка е коренячка софиянка, цигуларка от оркестъра на Българското национално радио. Постъпила там на 22 години, след като завършила Музикалната академия в София и работила без прекъсване.

Била на 56 години, когато преди шест години тръгнала за  Хъл, Англия, да помага на дъщеря си в отглеждането на децата. Случайна среща с Дейвид в сладкарница за италиански сладолед ги направила близки.

Той бил пенсионер от доста години, по професия  електротехник, влюбен в моторите, пътешествията, фотографията, звездите и машинариите. Имал огромни познания за Втората световна война, ходил в Африка, в Момбаса, Кения да снима жирафи и слонове. Бил в Доминиканската република също да прави снимки. Има енергия, знания и интереси, които  впечатляват всеки, който общува с него.

Преди да се установят в Старосел, двамата идвали четири пъти в България, понякога Сашка пристигала и сама. Обикаляли страната – първоначално стари къщи в района на Велико Търново, Габрово, Дряново. Когато минахме Стара планина и дойдохме в Южна България, слънцето изгря за нас, разказва Сашка.

Дейвид направо се влюбил в този край, харесал хубавите пътища и простора на полето. Избрали къща в Старосел – хубаво село, с много хора, пълно с живот. Тук открили и много приятели, затова семейство Хамилтън често посреща гости – сред тях са английско говорещи семейства – исландци, американци, англичани. Тук идват и роднините на Сашка, и ​местни от селото.

Цветана Георгиева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук