Начало История.бг Реставрират Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Реставрират Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

31
0

Приключи първият етап от реставрацията на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Бетонната фигура е подменена с реплика от месинг, съобщават от Община Сливен. Проектът и пластичният модел на обновения монумент са дело на скулптора Стефко Кънев, с помощта на скулптора Кирил Стоянов  и Мартин Добрев – художник-реставратор в София, информира кореспондентът ни в Сливен Стоян Радев.

Паметникът е открит преди 96 години в двора на тогавашния полк, днес – стопанисван от общината бивш армейски район, 

„Първият етап на реконструкцията на паметника се  осъществи със събраните от гражданите на Сливен и местни фирми 20 576 лева, а Министерство на отбраната дари гилзи за изливането на фигурата,“ каза Румяна Атанасова, главен специалист в общината и допълни: „Свалихме бетоновата фигура. Тя е съхранена в Регионалния исторически музей, а на нейно място се монтира фигурата, излята от месинг.“  

Предстои втора част на реставрацията на паметника. Тя обхваща основно постамента му.  

„Този постамент се нуждае от почистване. Буквите трябва да бъдат, на имената на 382-та загинали във войните реставрирани.  

За цялостното обновяване на паметника ще са нужни около 100 хиляди лева. Средствата продължават да се набират на дарителската сметка в сайта на общината.

Радио Стара Загора;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук