Начало Новини.бг Започва национална инициатива за декемврийски празници без отпадъци

Започва национална инициатива за декемврийски празници без отпадъци

17
0

24 български организации сред които Екологично сдружение За Земята, „Грийнпийс“ – България, Green Revolucia, Eco Switch, Zero Waste Sofia , Фондация “Корен“, Сдружение Горичка и др. обединяват познанията и опита си в уникален практически наръчник за намаляване на отпадъците през месеца на свръхконсуматорството – декември. Те инициират Национална кампания „Декември без отпадъци“.

„Декември без отпадъци“ цели да окуражи аудиторията за по-устойчиви и осъзнати избори – натурална украса на дома, пазаруване на необходими и природосъобразни подаръци, без свръхконсуматорство и разхищение на храна, каза за Радио Стара Загора Сабина Максимова от Центъра за околна среда и устойчиво развитие.

През целия месец декември, в специално Facebook събитие „Декември без отпадъци“, те ще споделят полезна информация, съвети и препоръки. Участниците ще могат да си сложат и специална рамка с посланието „Моят декември е без отпадъци“.

Част от темите, които ще бъдат засегнати през месеца, са история на пластмасата, 9-те принципа на живота с Нулев Отпадък, градското градинарство като средство за намаляване на въглеродните емисии, полезния опит на Plastic Free Coffee Lovers за намаляване на отпадъците в Бизнес парка в София, наръчник за компостиране в града, как да превърнем хранителните отпадъци във вкусни ястия, идеи за креативна украса на дома с натурални материали и още много.

Над 800 души (тук слагаме цифра според броя хора) са заявили желание да се включат в инициативата „Декември без отпадъци“ още преди официалния ѝ старт. Всеки, който желае да участва, може да се регистрира на https://bit.ly/zero-waste-december и да избере едно или повече от следните действия; да намали използването на пластмаса за еднократна употреба; Да украси дома с естествени материали (шишарки, борови клонки, листа и други); да подарява само необходими и устойчиви коледни подаръци; да опакова подаръците с надциклирани материали като вестници, брошури, платове и други или да предотврати разхищението на храна

Според данни на Евростат за 2017 година всеки българин изхвърля средно по 435 кг отпадъци на година, от които 70 кг храна според Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите.

Радио Стара Загора;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук