Начало Култура.бг Една революция в спомени и снимки

Една революция в спомени и снимки

11
0

Зафер Галибов, известният наш фотограф, издаде албум със снимки от румънската революция, декември 1989 г. Това е същата онази революция, която трепетно следяхме по телевизията с превод в ефир на Владимир Береану, заради което Жан Бодрийяр я нарече „телевизионната революция“.

Връщането повече от 30 години към нея ще ни припомни трепетите от онова време, когато надеждата витаеше във въздуха, а събитията в Румъния показаха, че може би социализмът като държавна доктрина е рухнал окончателно.

Снимка: Зафер Галибов

Снимка: Зафер Галибов
Това обаче, което при мнозина от нас са само спомени по картинки, за Зафер Галибов, а и за другите участници в предаването „Премълчаната история“ – Мартин Минков, проф. Румяна Л. Станчева, Иван Станков, Виолета Лалошева, се е случвало пред очите им. Техните свидетелства, техните спомени ще ви върнат в онези дни, когато току до нас се ковеше история, въпреки че – както по-късно се разбра, тази история е била манипулирана и мистифицирана. Но това също е част от историята – как може да се превърне с успех тя във фалшива история. И ето как предаването „Премълчаната история“ прокарва мост към днешното време, когато фалшивите новини се оказаха най-четените новини.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук