Начало Доктор.бг Първата доставка на ваксината на „Модерна“ пристига у нас

Първата доставка на ваксината на „Модерна“ пристига у нас

10
0

По обед у нас ще пристигне първата доставка от 2 400 дози от ваксината на „Модерна“ срещу Covid-19. Създадена е необходимата организация в държавната фирма „БулБио“ за приемане, съхранение и разпределение на препарата към Регионалните здравни инспекции в страната. 

„БулБио“ е единственото определено място за доставката на ваксината на „Модерна“ у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Ваксината на „Модерна“ се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса, до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

„Всички РЗИ-та тала или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми.“

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Модерна“. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли,като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Радио Кърджали;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук