Начало Светът Вашингтон разсекрети нова глобална стратегия

Вашингтон разсекрети нова глобална стратегия

21
0
Aerial of the U.S. Capitol under restoration. The United States Capitol is the meeting place of the United States Congress, the legislature of the Federal government of the United States. Located in Washington, D.C., it sits atop Capitol Hill at the eastern end of the National Mall.

Вашингтон разсекрети стратегията си за Тихия и Индийския океан, която включва предимно противодействие срещу Китай, съобщи новинарският портал „Ексиъс“ (Axios). В документа се призовава за блокиране на усилията на Китай да създаде „антилиберални сфери на влияние“. За целта се предвижда съдействие за „ускоряване растежа на Индия“, наред с други мерки. Освен това се прокламира целта да се запази „стратегическото лидерство на Съединените щати“ в пространството, което американското правителство разглежда като единен индо-тихоокеански регион. Стратегията очертава начини за разширяване на военната, разузнавателната и дипломатическата помощ на Индия като основната противотежест на Китай в региона.

Президентският помощник по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви, че решението за разсекретяване на стратегията цели да демонстрира „стратегическия ангажимент“ на САЩ към региона и да гарантира сигурността на съюзниците и партньорите в тази част на света.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук