Начало Доктор.бг Могат ли хеликоптерите „Кугър“да станат въздушни линейки?

Могат ли хеликоптерите „Кугър“да станат въздушни линейки?

26
0

През последните дни много се спекулира с темата за „Кугър“-те. В момента нямаме пътна карта или решение на проблема с медицинските хеликоптери, каза в „Денят започва“ пилотът любител Димитър Димитров. Ако България смята да купува нови хеликоптери, ни трябват 5-6 години – ако в момента ги поръчаме, да ги получим, да ги въведем експлоатация, да обучим екипажи, да имаме оперативни процедури, да правим нещо, продължи той.

В същото време техниката на Министерство на отбраната, за която са дадени доста сериозни пари, в по-голямата част от времето е приземена, а екипажите не могат да направят нальота си. Тоест имаме всичко необходимо, за да започнем работа веднага, а това означава спасени хора, подчерта пилотът любител.

Според ръководителя въздушно спасяване в ПСС Красимир Стоянов „Кугър“-ите са подходящи и за спасителни операции в планините. Начинът, по който те могат да бъдат използвани, е описан в инструкция от 80-те години, която е осъвременена. Инцидентите в планина, обаче, са 10-15 в година. В същото време по пътищата на България загиват хора, а 20% от тях могат да бъдат спасени, ако получат навременна помощ. Правилото за златния час, което е медицински термин, третира точно това, отбеляза той.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук