Начало Доктор.бг Одобриха „Ивермектин“, вече ще се продава свободно в аптеките

Одобриха „Ивермектин“, вече ще се продава свободно в аптеките

39
0

Лекарственият препарат „Ивермектин“, сочен като един от най-ефикасните срещу COVID-19, вече е официално разрешен за употреба в хуманната медицина.

Днес Изпълнителната агенция по лекарствата е издала дългоочакваното разрешение. Както се подозираше обаче противопаразитният препарат не се изписва за лечение или превенция на коронавирусната инфекция, а за борба със стомашно-чревна стронгилоидоза.

Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско предписание под формата на таблетка от 3 мг. Препоръчителната профилактична доза според клиничните проучвания в световен план за превенция и лечение на SARS-CoV-2 е 15 мг.

И досега, въпреки че нямаше официално разрешително, медикаментът се използваше от десетки българи, а единствената аптека, която го произвеждаше по т.нар. „магистрална“ рецепта, бе педиатричната в София. 

„За да се издаде такова разрешение като добре установен в практиката продукт трябва да има разрешен такъв продукт в ЕС повече от 10 години. Продуктът, който сега ИАЛ разрешава, е идентичен с оригиналния продукт, който е и референтен“, обясни шефът на ИАЛ Богдан Кирилов пред „Медиапул“. 

В аптечната мрежа препаратът ще се продава под търговското наименование HUV19, производство на „Хювефарма“, собственост на Кирил Домусчиев, сочи справка на Лупа.бг. 

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук