Начало Спорт.бг Първият олимпийски шампион на България по бокс навършва 70 години

Първият олимпийски шампион на България по бокс навършва 70 години

20
0

Легендата на българския бокс – бургазлията Георги Костадинов, навършва 70 години на 16 януари. Той е първият олимпийски шампион на България по бокс, като печели титлата през 1972 година на игрите в Мюнхен. Тогава Костадинов побеждава угандиеца Рвабого в категория до 51 килограма, въпреки че е с травми на двете ръце.

Кметът Димитър Николов отправя поздрав към бургаския олимпиец по повод неговия юбилей.

„Уважаеми господин Костадинов,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод 70-годишния Ви юбилей. Отправям този поздрав с чувство на респект и огромно уважение, защото Вие сте записал един от най-ярките успехи в спорта, спечелвайки първия златен олимпийски медал в бокса за България от игрите в Мюнхен през 1972 година.

Гордеем се с Вас, защото невероятният Ви спортен дух постигна много победи на националния и световния ринг, благодарение на които светът споменава имената на България и Бургас с уважение.

Нека постигнатите успехи и любовта на многобройните почитатели на спорта Ви дават енергия и оптимизъм. Пожелавам Ви здраве и много радости в живота.“, казва в поздрава си Димитър Николов.

Георги Костадинов започва да се занимава с бокс от ранна възраст, като в периода от 1964 до 1970 година участва активно в първенствата за юноши. Състезава се за „Черноморец“ – Бургас и СК ЦСКА при треньора Васил Костов.

Първият му успех идва, когато е 18-годишен на Международен турнир „Москва“. Четири пъти е носител на Купа „Странджа“. След като завършва ВИФ, работи като треньор в СК „Черноморец“ – Бургас и в Ирак. След завръщането си в Бургас работи като главен експерт в отдел „Спорт“ в Общината.

Георги Костадинов е почетен гражданин на Бургас. Носител е на орден „Народна република България“ I степен, златен медал „1300 години България“, а през 2012 година е удостоен с орден „Стара планина“.

СНИМКА: www.bgolympic.org

burgasinfo.com ; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук