Начало Култура.бг Лайпцигският Гевандхаус повери вековна традиция на дуо Шаламови

Лайпцигският Гевандхаус повери вековна традиция на дуо Шаламови

19
0

Алина и Николай Шаламови изпълниха Деветата симфония на Бетовен в транскрипция за две пиана от Ференц Лист часове преди настъпването на новата 2021 година в голямата зала на концертния комплект Гевандхаус в Лайпциг. Записът им увенча дълголетната традиция това произведение да звучи там всяка година на 31 декември.

Дуо Шаламови
Дуо Шаламови

„Проектът беше изключително сериозен и важен за нас, и много отговорен, защото имахме много малко време за подготовка. А традицията в Гевандхаус да се свири тази симфония навръх Нова година, съществува вече повече от 100 години.“ – разказа в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Алина Шаламова.

Началото на тази традиция е поставено през 1918 г. под диригентството на Артур Никиш и единствените години, когато е била прекъсвана, са по време на Втората световна война.

Сега пандемията принуди организаторите да търсят алтернатива. Откриват я в преработката на Лист, допълнена в съвремието ни с партия на тимпани, за изпълнител на която е поканен и Том Грийнлийфс от Гевандхаус оркестър.

За напрегнатата подготовка, удоволствието и отговорността да участват в този необикновен проект Алина и Николай разказаха в интервю.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук