Начало Новини.бг Подслон за хората без дом

Подслон за хората без дом

27
0

С 15 места за приютяване на бездомни хора през зимата разполага Кризисният център в Шумен, който се намира на улица „Шуменска комуна“. Сигнали за скитащи, които имат нужда от подслон, се подават на дежурния телефон в Общината – 054 857 677.

В центъра са предвидени и 20 места за пострадали при бедствия и аварии, а също и за хора, закъсали по пътищата. В Търговище има шест места за подслон, но до момента само един човек е потърсил помощ там. Настаняването на скитащите става само с тяхното лично съгласие, уточниха от Общината.

Бездомните трябва да минат през Спешна помощ, откъдето да ги насочат към мястото на настаняване. В Силистра Центърът за временно настаняване на улица „Богдан Войвода“ може да приюти 10 души, информират от местната управа. В Разград няма център за бездомни или кризисен център, а в условията на пандемия няма възможност да се обособи кризисна стая в някоя от съществуващите социални услуги. Потърсено е съдействие от Центъра за временно настаняване „Добрият самарянин“ в Русе, откъдето са уверили, че при свободни места ще бъдат приети нуждаещи се и от община Разград. Насочването на бездомните се извършва от Дирекция „Социално подпомагане“, в техните компетенции е изготвянето на документацията за настаняване, оттам поемат и разходите за PCR тест, какъвто е необходим за настаняване в Центъра в Русе, а Община Разград осигурява транспорта до крайдунавския град.

В Русе приютът „Добрият самарянин“ разполага с 60 места, но през зимата капацитетът редовно се надвишава. На 60 бездомни осигурява храна Кризисният център на БЧК. Веднъж седмично хората получават топла храна и пакет с продукти за останалите дни, а също и принадлежности за лична хигиена, дезинфектант, маски и бельо за цяла седмица. Още четири кризисни центъра има в Русенска област за подслон при тежки зимни условия – в Бъзън, Сливо поле, Пиргово и Бяла, като те са оборудвани със спални чували, минерална вода, суха храна и консерви.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук