Начало Новини.бг Адвокати отново на протест срещу ръководството на гилдията

Адвокати отново на протест срещу ръководството на гилдията

46
0

Пловдивските адвокати отново организират протест срещу ръководството на гилдията пред сградата на Висшия адвокатски съвет. Преди няколко месеца бе проведен подобен протест.

Между двата протеста се забелязва тенденция на реваншизъм, каза пред БНР Иван Демерджиев, председател на адвокатската колегия в Пловдив.

Очакванията на българските адвокати са много различни от това, което показва като действие или бездействие Висшият адвокатски съвет, коментира той в предаването „Преди всички“.

Искаме силна и обществено ориентирана адвокатура, подчерта Иван Демерджиев.  

Вместо да си вземат поука заради отказа на Общото събрание на адвокатите да приеме отчета им, което е прецедент в съвременната история на адвокатурата, членовете на Висшия адвокатски съвет потърсиха саморазправа с набелязаните за инициатори, поясни Демерджиев. „А всъщност инициатор бяха всички български адвокати, които изразиха по недвусмислен начин недоверието си.“

Той мотивира необходимостта от нов Закон за адвокатурата, така че да бъде уредено Общото събрание на адвокатите да определя бюджета на организацията и да го контролира.

Иван Демерджиев критикува и липсата на позиция на Адвокатския съвет по проекта, а след това и по законодателния акт за регламентирането на фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния.

Голяма част от изказванията на главния прокурор са насочени към това да се дискредитира адвоката като личност, функция и фигура в процеса, посочи Иван Демерджиев. „И тези внушения по никакъв начин не бяха отблъснати, нямаше защита от Висшия адвокатски съвет.“

Той самият ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет. Мандатът на предстоящия състав на съвета изтича и предстои избор на нов. 

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук