Начало Новини.бг В клопката на оптимизма

В клопката на оптимизма

1327
0

Има известни противоречия между индивидуалните очаквания и оценката за развитието на страната. Точно, защото виждаме тези противоречия и ги смятаме за едни от съществените, които ще определят хода на следващата година, сме нарекли проучването ни „В клопката на оптимизма”. Това обясни социологът Боряна Димитрова в „Здравей, България“ за изследването на „Алфа Рисърч“ за икономическото развитие на България за отминаващата година.

Според проучването в края на 2018 г. личната равносметка за отминаващата година, както и очакванията за следващата се запазват на рекордно високи нива. Спрямо декември 2017, с почти 10% нарастват позитивните оценки за годината, достигайки 35%. За последните 20 години единствено в далечната 1998-а е имало подобно усещане за удовлетвореност. Отрицателните оценки нарастват с 2% спрямо миналата година, но остават  вторите най-ниски за целия  този период. Най-голям дял от хората (46%) отново заемат  неутрална позиция – „годината беше същата като предишната“, но за първи път позитивните оценки надвишават почти два пъти негативните (35:19). Това е най-благоприятното съотношение за периода 1998- 2018.

Източник: Алфа рисърч

„Очакванията за следващата година са още по-впечатляващи – 57% на 12% е съотношението между тези, които очакват още по-добра година в личен план и негативно настроените.

Боряна Димитрова обясни, че има връзка между икономическо състояние на държавата и личната оценка на хората. „През последните пет години виждаме ръст на работните заплати. 51% твърдят, че това, което работят или учат, им е интересно. Историческият опит сочи, че големите социални протести се формират тогава, когато има период на относително икономическо благополучие. Тогава хората имат свръхочаквания. Такива наблюдаваме и в момента. Ако тези очаквания не бъдат оправдани, тогава често ставаме свидетели на граждански протести и нови политически избори“, коментира социологът.

Според нея голямото предизвикателство за следващата година е дали оптимистичните очаквания ще се превърнат в реалност и какво би се случило, ако това не стане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук