Начало Село.бг В Добричка област пак ще преброяват домашните прасета в задните дворове

В Добричка област пак ще преброяват домашните прасета в задните дворове

1151
0

В Добричка област отново ще бъде извършено преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове, реши на заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от областния управител след обявения нов случай на заболяването африканска чума по свинете в област Силистра.

На заседанието присъстваха всички представители на институции и общини на територията на област Добрич. Секретарят на Областната епизоотична комисия и ръководител на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов запозна присъстващите с актуалното състояние по разпространение на заболяването. Той съобщи, че досега има регистрирани 5 огнища на заболяването в Североизточна България, като основните носители на заразната болест са дивите прасета. Д-р Каменов коментира, че добрата работа на институциите и предприемането мерки, както и сериозното отношение на бизнеса дават резултат, защото от изпратените от областта до момента 480 проби, след регистрирания случай на заболяването при диви прасета в местността „Зеленка“, всички резултати са отрицателни.

Тъй като след поредния регистриран случай на болестта на територията на област Силистра отново има населени места в област Добрич, които попадат в 20-километровите инфектирана и буферна зони на територията на общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка, Областната епизоотична комисия реши да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в т. нар. задни дворове.

Д-р Каменов информира, че, освен досега съществуващите стопански обекти, има нов промишлен обект – разградска фирма отглежда 1300 прасета в свинекомплекса в каварненското село Септемврийци. По думите му, бизнесът стриктно спазва мерките за биосигурност в обектите.

В Румъния по последни данни, споделени от ветеринарните власти на северната ни съседка, в периода от 26-30.12.2018 г. са възникнали 32 нови огнища на заболяването, каза още д-р Каменов и добави, че се наблюдавало и възобновяване на стари такива на територията на окръзите Тулча и Констанца.

Дияна Райнова 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук