Начало Новини.бг ПЧЕЛАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО ЖИВО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА! ЗАГИНЕ ЛИ ТЯ, ЗАГИВАМЕ И...

ПЧЕЛАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО ЖИВО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА! ЗАГИНЕ ЛИ ТЯ, ЗАГИВАМЕ И НИЕ!(ВИДЕО БГ)

1252
0

Пчелата е обявена за най-важното живо същество на планетата

Институтът Earthwatch заключи в последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон, че пчелите са най-важното живо същество на планетата. Наред с това учените оповестиха и друго важно заключение: пчелите вече са изложени на риск от изчезване.

Пчелите по света са намалели с до 90%, според последните проучвания. Причините са различни в зависимост от региона, но сред основните причини са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места за установяване на семействата, липсата на цветя, използването на пестициди, промените в почва.

ЗАЩО

Центърът за предприемачество в пчеларството при CeapiMayor и Корпорацията по пчеларство в Чили (Cach) с подкрепата на Фондацията за аграрни иновации (FIA) са провели проучване, при което е установено, че пчелите са единственото живо същество, което е не е носител на какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

Земеделието в света зависи на 70% от тези насекоми. С други думи, бихме могли да кажем, че 70 от 100 храни са факт благодарение на пчелите.

Освен това опрашването, дело на пчелите, позволява на растенията да се възпроизвеждат, което е от значение за милиони животни – без тях фауната скоро ще започне да изчезва.

КАКВО СЕ СЛУЧВА

Федералният технологичен институт на Швейцария има теория, според която принос за изчезването на пчелите имат вълните, гнерирани от клетъчните мрежи за мобилни телефони. Учените обясняват, че тези вълни, излъчвани по време на разговори, са способни да дезориентират пчелите, като смущават способността им да разпознават посоките. Затова животът им е изложен на опасност.

Изследователят и биолог Даниел Фавър, заедно с други изследователи, е направил 83 експеримента, които показват, че пчелите – в присъствието на тези вълни – произвеждат шум, който е десет пъти по-висок от обикновено. Това поведение, според учените, се случва, за да предупредят другите пчели, че са в опасност и е важно да напуснат кошера.

Безспорно най-голямата причина за изчезването на пчелите обаче се дължи на постоянното третиране на хранителните култури с пестициди.

ИМА ЛИ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМА?

Наистина има решения; проблемът е, че е много трудно да се изпълнят, защото има много утвърдени практики в производството и селското стопанство.

Предложени са обаче три решения – с надеждата, че те могат да бъдат реализирани за кратко време:

Забрана, а не просто

намаляване на токсичните пестициди

Популяризиране на напълно естествени алтернативи на селското стопанство

Провеждане на постоянни изследвания и наблюдение на здравето, благосъстоянието и опазването на пчелите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук