Начало Новини.бг Денят на Шумен – 11 май празнична програма

Денят на Шумен – 11 май празнична програма

743
0

За първи път Денят на Шумен – 11 май, ще бъде отбелязан с културна програма, която ще бъде представена онлайн и може да бъде проследена на официалната Facebook страница – Община Шумен / Shumen Municipality, профила на общината в YouTube, сайта на общината – www.shumen.bg и профила на кмета във Facebook – Любомир Христов – кмет на Общината.
Там ще бъдат публикувани видео материалите, филмите и концертите, специално подбрани за празника и подготвени от Община Шумен, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”, ДКТ “Васил Друмев”, образователни структури и културни институти.
На 11 май, понеделник, от 10.00 часа по Телевизия Шумен ще бъде излъчена специална празнична програма, посветена на Деня на Шумен. Публицистични предавания ще разказват за историята и фактите, които дават основание градът да избере датата 11 май за свой празник.
Ще бъдат представени имената на шуменци, предложени да бъдат удостоени със званието Почетен гражданин на Шумен, Златна значка за заслуги в различни области на обществения живот, както и номинираните за наградите в сферата на културата.
В празничната програма ще бъдат обявени и наградените участници в конкурса за унгарска и българска литература, който тази година се проведе онлайн. В предварително подготвени интервюта председателят на журито на конкурса проф. Здравко Митков и членовете на журито доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова ще поздравят шуменци, участниците в конкурса и ще коментират тазгодишното издание на конкурса.
Празничната тема ще бъде продължена с филмите – С поглед към бъдещето, Историята, моето наследство – Децата на града разказват за …, създаден с подкрепата на Общински фонд “Култура” и Срещи с бележити шуменци – на Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”.
В ефира на телевизията ще бъде излъчен запис на концерта от 13 март 2019-та година, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров, с участието на внуците на композитора – братята Александър и Константин Владигерови, Христо Попов – пиано и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни инструменти и Симфониета Шумен.
Ще бъдат представени някои от най-новите и най-интересни филми на Регионалния исторически музей. Единият е посветен на 110 години от създаването на музея, а другият е 3D филмът Средновековният град Шумен.
Репортажни материали ще представят постиженията в областта на образованието, културата, спорта и индустрията на града. От ДКТ “Васил Друмев” са подготвили ретроспекция на Международния театрален фестивал Нова българска драма.
Тазгодишното издание на Друмевите театрални празници се отлага заради пандемията от новия коронавирус, но в празничната програма на Телевизия Шумен ще бъде излъчен спектакълът “Началото на криворазбирането”, създаден по пиесата на Добри Войников „Райна Княгиня” и по спомени на чужденци, пребивавали в Шумен.
Той беше реализиран с подкрепата на Община Шумен и Националния дарителски фонд „13 века България” и включен в съпътстващата програма на фестивала през 2018 година.
Празничната вечер ще завърши със заря, която ще започне в 21.30 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук