Начало География.бг Лувърът преживява две световни войни, една пандемия и никога не затваря врати

Лувърът преживява две световни войни, една пандемия и никога не затваря врати

831
0

Франция обича своята култура, но през последните няколко века се стреми да събере огромна част от световното изкуство в един много добре познат музей – Лувърът. Интересен факт е, че някога този обект на културата не е разполагал с особена охрана и някои добре познати почитатели на изкуството, включително Пикасо, често са се възползвали от възможността да вземат някой друг артефакт. Интересен факт е, че Лувърът е институция, която никога не затваря врати.

До този момент музеят е успял да се справи с доста тежки исторически моменти, включително две световни войни и добре познатия испански грип. Едва ли има французин, който не знае, че музеят не работи единствено и само във вторник, съобразявайки се с работния график на всички музеи в страната. Единственият случай, в който управителите се притесняват и затварят вратите е поради една единствена причина – 11 септември, когато мнозина се съмняват в повторен атентат на публично място. Вратите на Лувъра са отворени преди близо 227 години – 8 ноември 1793 г.

До този момент е бил посещаван от милиони зрители, но по-лошото е, че освен почитателите на изкуството има и доброжелатели, които не намират музея за особено очарователен. В един от четирите случая на обсада можем да забележим, че самите парижани са готови да го опожарят. След като Наполеон губи битката в Лайпциг, обединените армии на Русия, Австрия и Прусия достигат в Париж през 1814 г. Тогава музеят се затваря за около 3 години.

През 1830 г. с френските бунтове и прогонването на Бурбоните, музеят отново затваря врати, а сражения се водят твърде близо до музея, което пък води до погребването на мнозина в зелените площи. През 1870 г. пруската армия обсажда френската столица и насочва вниманието си към символите на града. Музеят е затворен, а всички негови картини саа изпратени в изгнание. В дневниците си от същата година, Едмонд дьо Гонкорт пише, че забелязал някои от най-красивите картини, които до този момент са разкрасявали стените на Лувъра, да са се превърнали в багаж.

Няколко месеца, след като се вдига обсадата и прусите си тръгват, не прропускат възможността да изпепелят двореца Тюйлери, който е свързан с толкова познатия музей, но добрата новина е, че жителите успяват да спрат пожара на време и да не нанесат толкова много щети. По време на Първата Световна война, музеят работи до последно или поне до 1918 г., когато два снаряда падат в градината.

Понеже сражението се доближава значително близо до столицата, служителите са разпуснати и едва след година започва да работи отново. През 1919 г. затваря отново, при това само няколко месеца след отварянето му, заради добре познатия испански грип. През Втората Световна война, германците показват някаква класа и не се фокусират върху унищожаването на изкуството, тяхното внимание е насочено по-скоро към овладяването на френската съпротива.

Междувременно през 1938 г. всички служители на музея получават противогази, за да бъдат сигурни, че няма да има натровени от газова атака. С пристигането на немската армия, голяма част от експонатите са изпратени и скрити в различни части на страната и някои не се връщат след това. Макар и с много по-оскъдни артефакти, човек може да посети музея дори и през двете войни. След края на Втората Световна война, служителите възстановяват нормалния работен процес и отново приемат гости.

Единствените изключения, които отново затварят това убежище на културата през 1968 г., на 11 септември и в последните няколко случая при протестите на жилетките. Във времето на извънредно положение, Лувърът работи единствено и само в онлайн форма, позволявайки на почитателите да се разходят в различните точки на света. Много скоро площта от 72 735 квадратни метра ще бъде отново отворена и посетителите ще могат да открият на разположение около 38 000 обекта. Не трябва да забравяме, че един от най-търсените и впечатляващи експонати е именно картината на Мона Лиза, а тя наистина има вълнуваща история.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук