Начало Доктор.бг Ген. Мутафчийски със специален поздрав за празника на медицинските сестри – 12...

Ген. Мутафчийски със специален поздрав за празника на медицинските сестри – 12 май

727
0

На 12 май светът отбелязва Деня на сестринството. По повод празника началникът на ВМА и шеф на Националния щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави всички медицински сестри.

„В края на миналата година СЗО определи 2020-а за Световна година на медицинската сестра и акушерката, отбелязвайки 200 години от рождението на Флоранс Найтингейл, която се смята за основоположник на съвременното сестринство. Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Става известна с нейната пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война“, посочва той.

Затова и ние във ВМА винаги отбелязваме този ден с особена почит към нейното дело и истинската революция, която прави при обгрижването на ранените войници, допълни ген. Мутафчийски.

„И друг път съм казвал, че медицинските сестри са гръбнака на всяко лечебно заведение. Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите. Доказвате го и в настоящата извънредна ситуация, в която във фокуса на вниманието ни са и незаменимите сестрински грижи“, посочи той.

Доказвате го всеки ден – в операционната, в отделението, в кабинета, в лабораторията, край леглото на болните. Кураж, знания, умения и сърце се искат, за да облекчиш страданието в моментите на най-голяма болка и да вдъхнеш надежда там, където са се настанили отчаянието и страхът“, каза още началникът на ВМА и шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

„Колеги, благодаря Ви за усилията, за високия професионализъм и отдадеността, с която се грижите за нашите пациенти. Радвам се, че работя с Вас. Честит празник и бъдете здрави!“, завършва поздрава той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук