Начало Новини.бг Масово измиране на пчели в Плевенско заради незаконно пръскане

Масово измиране на пчели в Плевенско заради незаконно пръскане

678
0
Close up of flying bees. Wooden beehive and bees, blured background.

Пчелари от Плевенско алармират за масов мор по пчелите заради неправомерно третиране на земеделски площи с препарати.

Стопаните от община Гулянци посочват, че проблемът се повтаря всяка година, но институциите така и не намират решение.

Засегнаните пчелари се оплакаха, че масовият мор е започнал в събота през деня, когато през полетата са минали сеялки на фирма, която обработва землищата си.
„Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре“, категорични са местните стопани. Те поставиха и въпроса какъв мед се консумира впоследствие, след като продукцията е отровена.

От своя страна кметът на Долни Вит Венцислав Иванов заяви, че пчеларите са били информирани, че от 8 до 16 май ще се третира с хербицид „Тайфун“, чиято активна съставка е глифозат – фатална за пчелите.

Пчеларите твърдят, че от фирмата не спазват правилото да пръскат два часа преди изгрев слънце. За да докажат обаче, че са потърпевши, трябва да направят задължителни проби, чиито цени започват от 400 лв. По тази причина те за пореден път призоваха държавата да се сезира по случая.

Припомняме, в края на април миналата година пчелари отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно бе установено, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук