Начало История.бг Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо...

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро“

726
0

Първите следи на Хомо Сапиенс в Европа, оказва се, са в България. Български изследователи, заедно с чуждестранните си колеги от немския институт „Макс Планк“ са открили останки от първите ни предци в старонпланинската пещера „Бачо Киро“.

Новината беше разпространена от агенция Ройтерс, след като откритието беше публикувано в две авторитетни американски научни издания.

Връщаме времето с близо 47 000 години назад. Толкова назад, че по земите ни е имало неандерталци. Но някъде от Близкия изток са дошли първите наши предци – хора с нашия образ.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Зимите са били доста студени и те са търсили укрития, и пещерите са им предлагали такива.

И са избрали да останат точно в Стара планина – в пещерата Бачо Киро до Дряново. изследователите там намират следи.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Откриваме следи от човешко ДНК. Един зъб и други фрагменти от кости.

Открити са и оръжия, и останки от плячката им.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Имаме доста мечи зъби, които са използвани за украшения, за да се маркират „Това съм аз, това е от нашата група“.

На някои от животинските кости пък са слагали успоредни черти. Може би за да отбележат нещо важно. Изследователите само предполагат какво.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Да кажем времето – календар някакъв. Но това са въпросителни с удивителни.

Живели са хиляди години заедно с неандерталците. Станали са свидетели и на това как неандерталците изчезват.

– Защо неандерталците не са оцелели, а са оцелели Хомо Сапиенс?
– Това е голям въпрос, за който има разни предположения. Не са били толкова гъвкави, не са били толкова адаптивни.

47 000 години по-късно чуждите онлайн издания вече говорят за откритието в българската пещера.

Доц. д-р Николай Сираков, Национален археологически институт: Значението му е европейско.

Остават още много отговори за откриване. Но на въпроса как днешните хора са влезли в Европа – част от отговора вече е ясен – първият им открит дом е в България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук