Начало Доктор.бг Борба за живот: Спасиха четири бебчета под килограм в Шумен

Борба за живот: Спасиха четири бебчета под килограм в Шумен

721
0

4 бебета, родени с тегло под 1 килограм, са спасени от лекарите в Неонатологично отделение на Шуменската болница.

Статистиката показва, че почти всяко 10-то новородено, проплакало в региона, минава през отделението.

Тежките случаи пък костват много време и усилия, а добрата новина е, че след много дълго чакане, вече има желаещи медици, които да бъдат неонатолози.

Само от началото на годината недоносените деца в Неонатологично отделение в Шумен са 25. Те са част от близо 1000 бебета, които всяка година идват на бял свят в болницата.

15 са малките пациенти, които идват за лечение от други лечебни заведения. В отделението често посрещат деца с екстремно ниско тегло, но с огромно желание за живот.

„Едва 700 грама…това детенце направи една година календарна възраст – родителите го отглеждат с много любов“, разказва пред БГНЕС д-р Лиляна Куздова от неонатологичното отделение в МБАЛ Шумен.

Това са много малки като пациенти, но изискват невероятен ресурс. Отделението разполага с модерна техника, но доскоро липсата на желаещи да практикуват специалността „Неонатология“ бе най-големият проблем.

„От месец януари имаме млада колежка – завършила, започна при нас работа. Очакваме и още едно момиче да дойде. Това е голяма новина за нашето отделение и нашата болница. Доста години нямаше нови лекари в отделението“, допълва д-р Куздова.

В момента се търси възможност за оборудване на специална зала за кенгуру грижа. Това е метод, при който недоносените бебета и майките са в постояннен контакт и показателите на детето се подобряват.

„Все повече се популяризира този метод в страната и в цял свят. При нас обсъждаме подходящо помещение, това е единствената пречка. Ще бъде оборудвано със специален стол за майката, която тя удобно да прекарва поне по 2 часа с детето си“, радва се д-р Лиляна Куздова.

От началото на годината в Шуменската болница са родени 280 деца. 25 от тях са били недоносени, което е под средните за страната 10%.

Снимки: БГНЕС

news.bnt.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук