Начало Култура.бг Музикален поздрав с изпълнението на световноизвестния Степан Хаусер

Музикален поздрав с изпълнението на световноизвестния Степан Хаусер

1244
0

Степан Хаусер, челист, е роден в Пула, Хърватия.
Хаусер посещава Кралския музикален колеж в Манчестър, като завършва обучението си в Музикалната консерватория в Лондон.

С Лука Шулич (също хърватски челист) през 2010 година формират дуо, наречено 2Cellos, което много скоро придобива световна популярност.

Истината за „Адажиото на Албинони”, което спира дъха на всички, чули го поне веднъж

На 17 януари 1751 г. италианският бароков композитор Томазо Албинони се присъединява към ангелския оркестър

Роден в семейството на богат венециански търговец на хартия и по неизвестен начин успява да се изучи като певец и изтъкнат цигулар. Тъй като не е член на гилдията на изпълнителите, няма възможност да свири публично и затова се насочва към композирането. За разлика от други композитори от това време, той не търси назначение в църква или благороднически двор, а действа като независим композитор  – сам наричайки себе си „dilettante veneto”.

Албинони остава да живее във Венеция през целия си живот, като се жени за оперната певица Маргарита Раймонди. Той написва най-малко петдесет опери, но е най-известен със своите концерти за обой. Той е първият италианец композирал такива концерти. Съвременниците на Албинони сравняват музиката му с тази на Корели и Вивалди. Неговата инструментална музика привлича вниманието на Йохан Себастиан Бах, който написва поне две фуги по теми на Албинони и постоянно използва неговите басови линии като упражнения за учениците си.

А що се отнася до прочутото му „Адажио в сол минор”, (Adagio In G Minor), то е реконструкция (или по-скоро композиция) на Ремо Джацото, биограф на композитора, от 1945 г. и е основано на кратък фрагмент от бавна част (най-вероятно за трио соната), който той открива сред развалините на Дрезденската държавна библиотека.

Само че в цял свят тази творба е „Адажиото на Албинони”. И така е редно, нали?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук