Начало Култура.бг Волфганг Амадеус Моцарт – Турски марш

Волфганг Амадеус Моцарт – Турски марш

3139
0

Прочутият австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт е роден на 27 януари преди 264 години в Залцбург. По повод годишнината от рождението му в. „Дейли експрес“ публикува няколко любопитни факта:

– Пълното име на композитора е Йохан Хризостом Волфганг Теофил Моцарт.

– Името Амадеус е латинската версия на гръцкото Теофил.

– Необходими са 202 часа, за да се изслуша цялата музика, която Волфганг Амадеус Моцарт е написал през краткия си живот. Композиторът умира на 35-годишна възраст във Виена на 5 декември 1791 г.

– До 16-годишна възраст Моцарт вече е написал осем опери.

– Когато 9-годишният Моцарт свири в Лондон, присъстващи на изявата му решават, че той се справя твърде добре за дете и заподозират, че всъщност е джудже.

– Подрастващият Волфганг Амадеус Моцарт е притежавал различни домашни любимци – куче, вероятно от породата фокстериер, на име Бимперл (или Пимперл, или Мис Бимбес), и канарче.

– В продължение на три години Моцарт има за домашен любимец скорец. Нотната му тетрадка включва мелодия, изпята от птичето, която заляга в 17-ия концерт за пиано на композитора. Когато скорецът умира, Моцарт го погребва в градината си и написва поема в негова памет.

– Моцарт е бил любител на билярда. Сред принадлежностите, които оставя в наследство, е маса за билярд с пет топки и 12 щеки.

– През 1987 г. вид жаба е кръстен Eleutherodactylus amadeus на името на прочутия композитор.

dariknews.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук