Начало История.бг На 18 май 1900 г. е учреден ордена „За военна заслуга“

На 18 май 1900 г. е учреден ордена „За военна заслуга“

981
0

Учреден с Княжески рескрипт до Канцлера на Българските ордени на 18 май 1900 г. в знак на особено благоволение на Монарха към храбрата армия. По същество това е Орденът орден „За гражданска заслуга“, но преработен за военни лица, същото обяснение се съдържа и в самия рескрипт. Орденът са дава на военни лица за непорочна служба и извънредни заслуги. Учреден е в шест степени, а през 1933 г. е въведена и степента Велик кръст.

Орденът има формата на пизански кръст, раменете на който са покрити с червен емайл. Между тях са поставени два меча обърнати с остриетата нагоре. В центъра на аверса е поставен вензелът на учредителя – Княз Фердинанд I, а наоколо, в емайлиран в зелено пръстен, надписът / ЗА ВОЕННА ЗАСЛУГА /. Аверсът повтаря същия на орден „За гражданска заслуга“, но с бял пръстен. Увенчан е с Царска корона с пуснати кисти надолу.

Във време на война външният му вид търпи леки изменения върху раменете на кръста е поставен лавров венец, а пръстенът около вимпела е в бял емайл.

Великият кръст се носи на широка жълта лента с черни и бели кантове в края – цветовете на Сакс-Кобург-Готската династия. Степените от четвърта до шеста се носят на малка триъгълна лента на дясната гръд.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Order_For_Military_Merit_1st_Class1-1.jpg

Орден
„За Военна Заслуга“
I степен

След 9 септември 1944 г. лентата е заменена от тази на ордена „За гражданска заслуга“, вензелът на Цар Фердинанд е премахнат, като на негово място е поставен българския трикольор. През петдесетте години на ХХ век е отменен. Възстановен е през 2004 г. в две степени.

Степени на ордена в Царство България

Грамота за награждаване с орден „За военна заслуга“ на Славчо Абазов, 26 септември 1913 г.

  • I степен, Велик кръст

Награждават се висши държавни служители и военни. Носи се на шарф през рамо.

II степен, Голям офицерски кръст

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Орден_«За_военна_заслуга»_I_степен1.gif

Орден
„За Военна Заслуга Заслуга“
I степен (аверс и реверс)

Награждават се изключително генерали. Прилича на кръста I степен, но има размер 63 мм. Носи се на лента за шия.

  • III степен, Командирски кръст
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 107px-Order_For_Military_Merit_3rd_Class1.jpg
Орден „За Военна Заслуга“ III степен

За награждаване на командири на полкове (полковници и подполковници). Външно напомня на кръста II степен и има диаметър от 54 до 63 мм. Няма звезди. Носи се на лента за шия.

  • IV степен, Офицерски кръст

За награждаване на майори, щабни офицери и капитани – ротни командири. По външен вид прилича на кръста III степен, но е по-малък по размер – от 48 до 51 мм. Носи се на жълто-черно-бяла триъгълна лента с розетка – в мирно време, а по време на война – с военни отличия и на лентата на ордена „За храброст“ без розетки.

  • V степен, Кавалерски кръст

За награждаване на ротни и взводни командири до чин капитан, опълченци, доброволци в Сръбско-българската война, Балканските войни и др. Има размери от 48 до 51 мм. В това отношение не се различава от кръста IV степен, но е изработен изцяло от посребрен метал (с изключение на емайлираните детайли). Друга разлика от кръста IV степен е отсъствието на розетки на лентата. Съществуват емисии както с корона, така и без. В мирно време се връчва на стандартната лента, а по време на война – с военни отличия във вид на лаврово венец от лицевата страна и на лентата на ордена „За храброст“.

  • VI степен, Сребърен кръст

За награждаване на подофицери, опълченци, доброволци в Сръбско-българската война, Балканските войни и др. Изцяло е изработен от посребрен метал, без емайл, с корона или без корона (средната част също не е емайлирана). Диаметъра на кръста е 46 мм. Шестата степен на ордена няма емисия с военно отличие на лицевата страна на кръста. В мирно време се връчва на стандартната лента, а по време на война – на лентата на ордена „За храброст“.


Орден
„За Военна Заслуга Заслуга“
I степен (аверс и реверс)


Звезда на ордена „За Военна Заслуга Заслуга“ I степен (аверс)

Орден
„За Военна Заслуга Заслуга“
II степен (аверс и реверс)

Орден „За Военна Заслуга Заслуга“ III степен (аверс и реверс)

Република България

Орденът „За Военна заслуга“ е трети по старшинство в наградната система на Република България. Учреден е със „Закон за ордените и медалите на република България“ на 13 юни 2003 г. (обн.,ДВ, бр.54). Награждаването с орден „За военна заслуга“ е преимущество на Президента Република България.

Статут

Чл.7.

(1) С ордена „За военна заслуга“ се награждават български и чужди граждани, които имат големи заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, за участието в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции, за дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България.

Описание

(2) Орденът „За военна заслуга“ има една категория – с мечове, и три степени – първа, втора и трета:

1. първа степен:

а) златен кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата – медальон със златен лъв и надпис „За военна заслуга“, на обратната страна – националният трибагреник с надпис „Република България“, мечове между раменете на кръста, тъмночервена лента; носи се през рамо;

б) звезда на ордена – върху златни лъчи златен кръст, покрит с емайл, в средата – медальон с лъв и надпис „За военна заслуга“; носи се на гърди;

2. втора степен – сребърен кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата – медальон със златен лъв и надпис „За военна заслуга“, на обратната страна – националният трибагреник с надпис „Република България“, мечове между раменете на кръста, тъмночервена лента; носи се на шия;

3. трета степен – бронзов кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата – медальон с лъв и надпис „За военна заслуга“, на обратната страна – националният трибагреник с надпис „Република България“, с мечове между раменете на кръста, тъмночервена лента; носи се на гърди.

(3) С орден „За военна заслуга“ се награждават:

1. с първа степен – висши офицери, генерали и адмирали, по изключение – и граждански лица;

2. с втора степен – старши офицери, полковници, подполковници, граждански лица, висши държавни служители на Министерския съвет и на организациите в системата на международната сигурност, видни учени в областта на военните науки, по изключение – и други лица с големи военни заслуги;

3. с трета степен – старши офицери, по изключение – младши офицери и граждански лица с военни заслуги.

wikipedia.org rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук