Начало Новини.бг Слънцето навлезе в своя минимум, може да е опасно за астронавтите

Слънцето навлезе в своя минимум, може да е опасно за астронавтите

646
0

Високоенергийните частици, които се движат в космоса със скоростта на светлината, се увеличават, защото Слънцето навлезе в своя минимум, който може да е опасен за астронавтите и да предизвика повече бури, съобщи в. „Индипендънт“.

Лъченето се засилва заради липсата на петна на повърхността на Слънцето. Те се предизвикват от магнитното поле. При минимум, който е редовна част от слънчевия цикъл, магнитното поле на звездата ни е слабо. В резултат повече лъчи навлизат в слънчевата система, обясни Дийн Песнел от космическия център „Годар“ на НАСА.

Наблюденията на специалисти от геофизичната обсерватория на университета в Оулу, Финландия, показаха, че космическите лъчи, достигащи до Земята през 2020 г. са близки до стойностите в пика на Ледената епоха, написа д-р Тони Филипс на сайта си.

„Досега тази година Слънцето е чисто през 76 процента от времето. Две последователни години с рекордна липса на петна говорят за много голям слънчев минимум“, написа Филипс.

Според него допълнителните слънчеви лъчи „се отразяват на електро-химическите процеси на земната горна атмосфера и могат да допринесат за светкавици“.

Според някои изявеният слънчевият минимум може да предизвика Малка ледникова епоха, като тази между 15-и и 19-и век. Изследвания обаче насочват, че „много фактори, включително вулканична дейност, са допринесли за по-ниските температури тогава“. 

Големи промени според НАСА не са вероятни. Други специалисти пък не са съгласни, че сегашният слънчев минимум е рекорден. Те изтъкват, че той е най-изявеният само от последните четири цикъла.

vesti.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук