Начало История.бг Ново във Варна

Ново във Варна

695
0

Поставиха бронираното стъкло, което ще пази уникалните находки на Шишковата градинка

Вече е поставено специалното бронирано стъкло, под което варненци и гостите на града ще могат да се любуват на уникалните находки на Шишковата градинка, видя репортер на Varna24.bg.

По информация на кмета на Варна Иван Портних, то бе доставено от Австрия и трябва да опази археологическите ценности от посегателства. 

Неотдавна реставратор обработи находките, които бяха открити по време на изкопните дейности. 

„В момента се подготвя монтажа на металния капак, който ще покрива стъклото, за да не може да влиза вода в него. От същия ръждив метал ще има и облицовка на стените. Вътре е монтирано ефектно осветление, което превръща обекта в истинска атракция вечер. Надяваме се гражданите да оценят придобивката и да имат съвестта да опазят нещо, което е красиво. Работи се и по водното огледало и се надявам до следващият месец да е готово“, коментира за медията ни авторът на проекта арх. Жулиан Начев.  

Припомняме, че ремонтът на Шишковата градинка е по проект „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“. Той обхваща ул. „Михаил Колони“ и пл. „Екзарх Йосиф“, където бе извършено преасфалтиране, ремонт и подмяна на уличното осветление. Община Варна осигури средства за допълнително проучване и социализация на откритата археология на пл. „Екзарх Йосиф“, където бе установена част от късноримска крепостна стена на древния Одесос. С оглед опазване на културно-историческото наследство  бе възложено да бъде изработен проект за експониране на стената. Според проекта археологията бе експонирана под триплексово бронирано стъкло. 

Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“ и съфинансиране от община Варна.

Изненадите под Шишковата градинка нямат край!

Керамичен водопровод и път от османско време, сподели главен асистент д-р Христо Кузов от Регионалният исторически музей. 


Според археолога доц. д-р Валери Йотов скелетът е на човек, живял в края на четвърти или началото на 5-ти век.
Крепостна стена от Одесос от късноримската епоха с широчина близо 3 метра. При проучването са открити и няколко артефакти с изрисувани божества по тях.

dir.bg petel.bg rpdbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук