Начало Новини.бг НС прие декларация в защита на българската общност в Украйна, БСП не...

НС прие декларация в защита на българската общност в Украйна, БСП не я подкрепи

638
0

Народното събрание прие декларация в защита на целостта на българската общност в Украйна. Повод за нея стана започналата административно-териториална реформа в страната, която предвижда разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части.    „За“ гласуваха 109 народни представители, „против“ – 0 и „въздържал се“ – 19. Документът беше приет с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. БСП и „Атака“ не участваха в гласуването, а ДПС се въздържа, тъй като декларацията не решавала никакви проблеми.   По същия повод вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева вече проведе телефонен разговор със своя украински колега Дмитро Кулеба.
Според депутатите това нанася „много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“. Затова те декларираха своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призоваха кабинета да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност.   Те призоваваха още управляващите да предложат организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита на правата и целостта на българското малцинство.   В декларацията се отбелязва още, че решението на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценност.  Текстът беше прочетен от трибуната от инициатора на декларацията – заместник-председателя на парламента Валери Симеонов, който оглавява и групата за приятелство между България и Украйна.   „Това е доста неприятен и опасен факт, от гледна точка на запазването на българската общност и защитата на интересите ѝ“, заяви лидерът на НФСБ.   По-рано той коментира пред БНТ, че става въпрос за много сериозен проблем, който се очертава да се появи между двете държави. Симеонов обясни, че сме получили информация, че българският район в Украйна ще бъде „нацепен“ на пет части. По думите му това ще обезличи българския център и ще бъде много тежък удар върху цялата наша диаспора. Административната реформа, която се бави от три години, ще започне с нашето малцинство, подчерта бившия вицепремиер.
„Декларацията в защита целостта на българите в Украйна е важен сигнал, че България наистина следи как се изпълняват ангажиментите“, заяви от името на ГЕРБ пък народният представител Христо Гаджев, цитиран от „Фокус“.   По думите му раздробяване на Одеска област ще доведе до по-малка политическа представителност на българите в Украйна.  

kanal3.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук