Начало Култура.бг Цветен пърформънс по време на COVID-19

Цветен пърформънс по време на COVID-19

673
0


Големият Иван Яхнаджиев украси столицата със свои творби

Изкуството не търпи да бъде в социална изолация. Това послание изрисува на столичани авангардният художник, който е сред най – популярните и търсени съвременни български творци. София може да бъде по – цветна и приветлива дори по време на пандемия и дори в социална изолация можем да дарим красота и усмивки на хората около нас. Такова е внушението, когато се разхождаш между сивите и неподдържани сгради в старата градска част и изведнъж видиш платно на Яхнаджиев, изрисувано на портата на сграда от началото на миналия век.

Авангардната експанзия е вдъхновена от творчеството друг голям художник – Златю Бояджиев. Цена, неговата внучка, дори позира с неизвестно платно на дядо си по време на официалното откриване на нестандартното творение преди дни.

Вдъхнових се от колорита на Златю Бояджиев, и затова Цена донесе тази непоказвана картина, бяха думите на Яхнаджиев.

Когато минавам от тук, това е нещото, което ме зарежда за месеци напред. Комплименти към хората, които имат честта да прекрачват този праг, отговори на свой ред Цена Бояджиева

Малко известен факт е, че това е входната врата на сградата, в която от години живее художникът. Негов съсед е проф. Огнян Герджиков, който също изрази благодарността си и подчерта, че това съвсем не е единственото произведение. Художникът има скрити проекти и в двора на старата къща.

Конкретно тази врата е рисувана и друг път от Яхнаджиев, но посланието, което отправя с обновеното си градско „платно“ вече има друг контекст.

Иван Яхнаджиев беше посрещнат от съкооператорите си на импровизирано градинско парти с по чаша вино, с което символично беше отпразнуван и краят на извънредното положение. Специален гост на импровизирания коктейл беше и певицата Кристина Димитрова.

kanal3.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук