Начало Новини.бг Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който...

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма – славянски

746
0

Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, тъй като славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е продукт на съветския натиск. Съжаление, че и до този момент някои наши учени старобългаристи използват този термин изказа в студиото на БНТ проф. Кирил Топалов.

Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език и дори конкретно може да се каже – въз основа на солунския диалект, заяви Кирил Топалов и цитира част от житието на Кирил и обръщението на византийския император Михаил, когато възлага задачата на Кирил и Методий.

Като недопустима фалшификация и гавра с българския принос за славянските култури и световната история определи Кирил Топалов поредната провокация – изложбата в Руския културно-информационен център. В изложбата светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

Румен Радев: Да се чувстваме сродени с азбуката, езика и паметта ни
Румен Радев: Да се чувстваме сродени с азбуката, езика и паметта ни

От България Русия е получила своята писменост, настоя държавният глава

„Какво означава реформирали кирилицата“, попита Топалов и обясни, че няма как да се реформира нещо, което още не е съществувало. Кирил и Методий създават глаголицата, а кирилицата и по-късно творение.

Кирил Топалов припомни и другата провокация преди няколко години, когато Владимир Путин, че азбуката е дошла от македонските земи.

„Всичко това не е случайно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път“, обясни целта на пропагандата проф. Топалов.

Той бе категоричен, че 24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите славянски култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н. е абсолютно неправилно, просто защото славянска писменост няма, подчерта проф. Топалов.

Има първа и втора вълна на южнославянско влияние в Русия, а Русия се покръства с българските литургични книги, едва 15-16 век, след втората вълна, вече има руско влияние върху Евтимиевата стилистика, когато се формира и църковнославянския език. „Но и за какво южнославянско влияние говорим, попита Кирил Топалов – сръбско ли, македонско ли, какво – ако не българско?“

Изложбата „Изворът на славянската култура“, подредена в навечерието на 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас. Пред входа на Културно-информационния център в подредените фотокопия на ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, никъде не се споменава приносът на България за това, подбрани са само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така: „Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.“

Преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя „съмнителна историческа теза“ и представлява „намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни“.

news.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук