Начало История.бг На днешния ден преди 104 години е поставено начало на българското подводно...

На днешния ден преди 104 години е поставено начало на българското подводно плаване

713
0

Церемонията по вдигането на българския военноморски флаг става на 25 май 1916 г. в пристанището на двореца Евксиноград

На днешния ден преди 104 години е поставено начало на българското подводно плаване, съобщиха от Военноморски музей-Варна на страницата си във Фейсбук.

В навечерието на Първата световна война, през 1914 г., щабът на флота приема проект за морска отбрана, който предвижда наред с другата техника и доставка на подводници.

Проектът се реализира, макар и в по-малки мащаби, през 1916 г. Началото на подводното плаване в България е поставено с приемането от нашия флот на базираната във Варна германска подводница УБ-I-8.

Церемонията по вдигането на българския военноморски флаг става на 25 май 1916 г. в пристанището на двореца Евксиноград. За командир на подводницата е назначен лейтенант Никола Тодоров и помощник-командир мичман I ранг Иван Вариклечков. С това по време на Първата световна война България става една от малкото страни в света, притежаваща свой подводен флот.

Договорена е доставката и на втора подводница, която не се реализира, тъй като предвидената за българския флот УБ-I-7 не се завръща от боен поход през октомври 1916 г.


Първата подводница в състава на българските ВМС е произведена в Кил, Германия от серията UB-I. Тя принадлежи към типа малки крайбрежни подводни лодки, според означенията в германския военноморски флот. В българския флот е зачислена под названието UB-18, като в документите e определяна и като Подводник № 18.

Тактико-техническите данни на UB-18 са: дължина 28.1 м; широчина 3.15 м; газене 3.03 м. Водоизместване: подводно 142 т., надводно 128 т. Скорост: над вода до 6 възела, под вода – 5.3 възела.

Район на плаване -1650 морски мили при ниска скорост. Разполага с два носови торпедни апарата – 450 мм, едно 47 мм оръдие и една 8 мм картечница. Щатният екипаж е 17 души.

По време на кратката й служба в българския флот максималната дълбочина, на която се потапя, е 52 м. По време на Първата световна война UB – 18 извършва походи до Кюстенджа (Констанца) на север и до н. Инеада на юг.

Първите български подводничари извършват разузнаване на противника и преследват неприятелски кораби. През октомври 1916 г. извършва торпедна атака срещу руски контраминоносец тип „Лейтенант Баранов“, обстрелващ брегови позиции.

dariknews.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук