Начало Новини.бг 25 май – световен Ден на виното

25 май – световен Ден на виното

622
0

За разлика от 18 февруари, когато светът чества Деня на пиене на вино, 25 май е Денят на самата напитка. Или казано шеговито – това е Световният Трифон Зарезан.

Да започнем с няколко интересни факти за виното:

  • Първата стъклена бутилка с вино е открита през 1867 г. в Speyer – Германия и датира от 325-350 г.н.е.
  • Пак в Германия е произведено първото в света деалкохолизирано вино, през 1908 г. от Carl Jung
  • Отговорната консумация на червено вино помага в борбата с високото кръвно налягане
  • Много учени, медии и лекари смятат, че червеното вино е полезно за сърцето заради определени негови съставки

Сега може да се възползвате от полезните свойства на виното, без да се подлагате на вредния алкохол – интересно нали?

Изследване, публикувано в Circulation Research, показва, че безалкохолното вино помага да се свали високото кръвно.

Мощният антиоксидант полифенол, съдържащ се в напитката, е по-ефикасен при липса на алкохол.

„Това е много интересно изследване, а изводите са изненадващи“, споделя кардиологът д-р Дийпак Брат, професор по медицина в Harvard Medical School. „Искаме да разширим проучването – с по-голям брой пациенти и то да се проведе по-дълго време.“

In vino veritas

Истината е във виното – така Плиний Старший перифразира латинска пословица. Но кои са истините за виното?

Една от тях е, че ако прекалим с количеството, то кръвното се повишава, повишава се и рискът от ракови заболявания, увреждане на черния дроб, рискът от пътни инциденти.

Истина е и, че в нормални количества пиенето на червено вино увеличава добрия холестерол HDL, предпазва от увреждане артериите и сърцето. Полифенолите укрепват кръвоносните съдове.

Изследването

Испански учени изследвали група от 67 мъже на възраст между 55 и 75 години с диабет и сърдечно-съдови проблеми. Всеки от тях трябвало да пие червено вино всеки ден в продължение на 4 седмици. В следващите 4 седмици експериментът бил повторен с безалкохолно червено вино. В последните 4 седмици виното било заменено с джин. Количествата били умерени – около 250 -300 мл. вино или 80-90 мл. джин на ден.

Резултатите показали, че когато мъжете са пиели безалкохолно вино, кръвното им налягане се понижавало с 6 пункта, а това би довело до намаляване с 14% вероятността от сърдечни проблеми и с 20% по-нисък риск от инсулт. Показателите са били близки в случаите на употреба на твърд алкохол и вино.

И така – добрата новина е, че при консумацията на безалкохолно червено вино може да се възползвате от добрите страни – полифенолите и азотния оксид, без да се подлагате на опасностите и вредите от алкохола.

Изследванията продължават, за да отговорят по-категорично на въпросите за сърдечно-съдовите заболявания.

Какво би трябвало да правим?

Ако искате да свалите кръвното налягане, безалкохолното вино няма да повлияе отрицателно. В това е сигурен д-р Брат. „Не мога да препоръчам безалкохолно вино за сваляне на кръвното, но да знаете, че няма да ви навреди“, казва д-р Брат. Към това трябва да се прибавят и здравословният начин на живот – спортуването и диетата.

А безалкохолното червено вино е добра комбинация и с диетата (то е от 4 до 5 пъти по-малко калорично), и със спорта.

Това е и отговорната консумация, защото можем и да шофираме.

А какво съветват сомелиерите? Можем ли да сбъркаме при избора на безалкохолно вино?

Ще се справите. Има само едно изискване – четете внимателно етикета! За добрия вкус на безалкохолното вино са важни сортът на гроздето и технологията на производство, която определя дали ще бъде само деалкохолизирано вино като състав или не. На етикета трябва да бъде посочен съставът на виното и ако не е укaзан, а пише напитка на база безалкохолно вино, вече е напълно сигурно, че освен безалкохолно вино има и добавен процент гроздов сок.

dir.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук