Начало География.бг 73 белоглави лешоядчета са се излюпили в Източните Родопи

73 белоглави лешоядчета са се излюпили в Източните Родопи

637
0
Griffon vulture in the Rhodope Mountains, Bulgaria

Общо 73 белоглави лешоядчета са се излюпили в Източните Родопи. 

Това става ясно от мониторинга на гнездовите колонии на вида в Източните Родопи на Българското дружество за защита на птиците.

Общият брой на излюпените малки тази година ще се изясни при проверката на всички гнезда през следващите седмици. През изминалата година експерти и доброволци на дружеството са преброили 77 малки, като от тях успешно са излетели 73 белоглави лешоядчета.

Едва няколко години по-рано, през 2016 г. са излюпени 51 малки, а са излетели 50.

„Последните четири години се покачва по-сериозно броя на излюпените и успешно отгледани малки. Наблюдава се едно добро повишаване на двата показателя, което е отговор и на повишаващата се численост на популацията“, споделя Добромир Добрев от БДЗП.

Сред птиците има и двойки, които са загнездили повторно. Това се случва, когато двойка загуби мътилото си и снесе отново в същото или друго гнездо, обясняват от дружеството.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 кг., а понякога и повече.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70% от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.

news.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук