Начало Български феномени Професор Николай Овчаров на 27май представя нова книга: ...

Професор Николай Овчаров на 27май представя нова книга: И Дракула е българин!

739
0

Ученият-историк ще покаже изключително важни нови документи

“Дракула – българската версия” е заглавието на новата книга на професор Николай Овчаров, която той представя официално утре от 12 ч. в сградата на Българска телеграфна агенция на “Цариградско шосе” №49.

Професор Овчаров ще покаже за пръв път изключително важни нови документи, които доказват, че влашките и молдовски войводи през XV и XVII век са били от българско потекло и са говорили български език.

Ще бъде засегната и любопитната тема за вампирите в България, които се откриват по археологически път при разкопки на средновековни погребения по нашите земи
Въз основа на етнографски и археологически находки ще бъде даден отговор на основния въпрос: бил ли е така нареченият Граф Дракула вампир от българско потекло и говорил ли е на български език.

Известният историк професор Пламен Павлов казва следното за труда на колегата си: 

“Ако трябва с няколко думи да представим новата книга на проф. Николай Овчаров, те биха били: “Истината за истинския Дракула”! Този акцент на понятието “истина” е уместен, тъй като случаят с прочутия владетел на средновековна Влахия наистина е уникален. Историческият Влад Цепеш Дракула нито е “трансилвански граф”, още по-малко “вампир”, какъвто си остава и досега в съзнанието на милиони хора по целия свят. Дори и изключителната му жестокост не е чак толкова изключителна, поне не и според средновековните “стандарти”.

Професор д-р Николай Овчаров и проф. Д-р Пламен Павлов на съвместна пресконференция.

Увлекателният разказ на нашия известен историк и археолог ни среща с държавник, който притежава визионерски и реформаторски почерк, с един смел и способен военачалник, непримирим борец срещу османската експанзия. И не на последно място, с продължител на средновековните български държавни и културни традиции, с човек, който е мислел, говорил, писал и издавал държавни актове на български език. Българският прочит на личността на Влад Дракула, както и на влашките и молдовските владетели преди и след него, не е патриотично пристрастие – такава е истината, напираща от средновековните документи. Време е тази истина да бъде заявена категорично – не за да “отнемаме” Дракула или когото и да било от нашите съседи, а за да проумеем, и то заедно, колко дълбоки са общите ни корени.”

trud.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук