Начало Доктор.бг Български термометър хваща COVID-19 преди появата на симптомите

Български термометър хваща COVID-19 преди появата на симптомите

1125
0

Фин термометър, адаптиран да се използва за проследяване на COVID-инфекция може да се превърне в незаменим помощник при лечението на болни и пациенти със съмнение за вируса. Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница „Св. Иван Рилски“ в София в сътрудничество с Инфекциозната болница в София. Термометърът действа в съчетание със смартфон, като данните се предават в определен сайт, където резултатите се обобщават. Прототипът му съществува още преди 20 години и е правен с други цели, но измерва възпаление в дихателните пътища и дава представа за това дали има процеси, довели до склерозиране на тъканите в белия дроб.

„Известно е, че коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на беля дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла. Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция, това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища“, заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Попов.

„Този „термометър за дишане“ измерва температурата на издишания въздух. Тя е различна от температурата, която можем да измерим на челото, ухото или подмишниците и отразява влиянието на този дълъг дихателен път, който въздухът трябва да премине, за да излезе от белите дробове. С него ние хващаме възпаление, което е начално и е ограничено в дихателните пътища“, обясни проф. Тодор Попов.

По думите му, по температурата на издишания въздух се правят заключения какво става в белия дроб.

„Знаем, че възпалението при коронавирус започва преди още да се разпространи в цялото тяло. С финия термометър възпалението може да се хване преди да са се позитивирали другите останали тестове – PCR, кръвни тестове“, каза проф. Попов.

В момента екипът проучва дали температурата се повишава при пациенти, контактни на болни от коронавирус.

manager.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук