Начало Култура.бг Оперните спектакли през летния сезон очакват своята публика

Оперните спектакли през летния сезон очакват своята публика

667
0

„Свеж въздух за Изкуството“ е мотото на летните музикални вечери на Държавна опера Стара Загора. В програмата са включени 24 спектакъла в 19 дни и вечери, 2 нови сцени, 4 гостувания.

Програмата започна с детски спектакли в двора на Старозагорска Митрополия на 1 юни и завършва с балетния спектакъл „ГЕТО“, който ще бъде представен на 3 септември на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.

На 6 юни 4 камерни формации от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора ще гостуват със свои програми в Празника на розата в етнографски комплекс „Дамасцена“.

На 17 и 18 юни от 10.00 часа на панорамната площадка пред Регионалната библиотека“Захарий Княжески“ ще се състоят спектаклите на мюзикъла за деца „Макс и Мориц“. Това е и първата нова сцена на Операта.

На 24 юни от 21,00 ч. на Античния форум „Августа Траяна“ ще бъде представена забавната камерна опера „Слугинята господарка“ от Джовани Батиста Перголези.
На самата сцена на Операта на 26 юни от 19,00 ч. зрителите ще имат възможността да се насладят на уникалния концерт с песните на Пучини в изпълнение на Ивайло Михайлов /тенор/, солист на Операта, на рояла е Деница Петрова. В същата вечер от 21,00 ч. на сцената на Античния форум ще оживеят камерните опери „Телефонът“ и „Медиумът“ от Джан Карло Меноти. Зрителите, които ще изберат да посетят и двете събития, има предвиден комбиниран билет с отстъпка.

Официалното откриване на „Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна“ е на 1 юли от21,00 ч. с Празничен концерт на солисти и оркестър, под диригентството на Ивайло Кринчев. Концертът е посветен на 95 години от създаването на Старозагорска опера, чието първо представление е именно на 1 юли 1925 г. – операта „Гергана“ от Маестро Георги Атанасов.

На 4 юли от 21,00 ч. на Форума е интерактивният концерт „Джазоспекция“ с неповторимата музика на Клод Боллинг.
Атрактивно Камерно соаре – Концерт-коктейл среща след COVID-19 е предвиден на 8 юли от 21,00 ч. с участието на 4 камерни формации от оркестъра на Операта.Балетна вечер ще зарадва всички нетърпеливи почитатели на танца на 10 юли от 21,00 ч. Тя ще включва едноактните балетни постановки „Шопениана“, „Лотос“ и „Следващият“.

На 25 юли зрителите ще могат да се насладят на пищния и зрелищен спектакъл на балета „Дон Кихот“.

През юли месец Операта ще гостува за втори път на сцената на античната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен в две поредни вечери. На 18 юли ще оживее спектакъла на операта „Тоска“ от Пучини с участието на Камен Чанев, Таня Иванова, Александър Крунев, диригент Владимир Кираджиев, а на 19 юли предстои концерта „Sting the Opera“.

Предизвикалият силен интерес в началото на годината концерт Sting the Opera с любими песни на поп легендата  Стинг в интерпретацията на Петър Салчев ще бъде представен на 1 август и на Античния форум.

На 8 август е дългоочакваната премиера на операта „Атила“ от Джузепе Верди, една съвместна постановка с Театро Лирико-гр.Каляри, Италия. Режисьорската адаптация е на Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, костюми и сценография Салваторе Русо /Италия/. В спектакъла ще участват Юлиан Константинов, Даниел Магдал, Таня Иванова, Александър Крунев, Ивайло Йовчев, Александър Марулев и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“.

На 14 август с тази постановка Старозагорската опера ще гостува на сцената на Крепостта Царевец в гр.Велико Търново.  А на 23 август пред Храма в с.Шипка Операта ще представи концерт, включващ „Моление“ – оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и оркестър и „Тържествена увертюра 1812“ от П.И.Чайковски, а балетната трупа ще участва с Нестинарски танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов.

На 28 август Митрополит Киприан ще дирижира на сцената на Античния форум премиерното изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ със солисти Емилия Иванова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров.

Лятната програма ще завърши на 3 септември със спектакъла на  балета „ГЕТО“.

От 20 август до 3 септември оперната прима Веселина Кацарова ще проведе за трета поредна година своя Майсторски клас за млади оперни певци. Галаконцертът на участниците с  оркестъра на Старозагорската опера ще се състои на 3 септември, от 19.00 часа в София на сцената на Софийската филхармония под диригентството на маестро Ивайло Кринчев.

В продължение на два месеца и половина операта бе част от световната програма На опера и балет онлайн и националната инициатива „Заедно в кризата – Класическата музика на България онлайн“ и поддържаше контакт със своята публика единствено виртуално.

Ръководството на театъра бе подбрало за излъчване едни от най-добрите видео записи  от спектакли и концерти, които десетки хиляди зрители  от различни точки на света имаха  възможност да гледат онлайн във фейсбук страницата и ютюб канала на Старозагорската опера и в ефира и фейсбук страниците на ТВ1, ТВ Загора и БНТ2.

dariknews.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук