Начало Новини.бг Борисов изпрати Ананиев да оправя недомислиците в заповедите си

Борисов изпрати Ананиев да оправя недомислиците в заповедите си

630
0

Така или иначе на 15 юни изтича извънредното санитарно положение или както го кръстихме там. След 15 юни трябва да падне всичко – да останат само социалните мерки„.

За това настоя премиерът Бойко Борисов по време на първото присъствено правителствено заседание на кабинета „Борисов-3“ след пандемията. От средата на месец март, когато бе въведено извънредното положение министрите заседаваха онлайн.

Недомислието в заповедта ни се отрази и на нас. Да почетете малко и да направите това, което трябва, настоя премиерът.

По думите му, ако сега се донесе чиния с храна, министрите могат да си свалят маските. След тези думи на Борисов всички министри си свалиха маските.

Ако е ресторант това, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Ето сега сме се маскирали и ако внесат ядене и това е ресторант може да сме без маски. Ако бонбоните ги приемем за ястие, може да свалите маските. И те моля след това, братко мой, отиваш и поправяш недомислиците, защото създаваме проблем с нашето недомислие„, каза премиерът Бойко Борисов обръщайки се към здравния министър Кирил Ананиев, чиито подпис стои под заповедите за ограничителните противоепидемични мерки.

Според Борисов на друго място щели да се чудят какво да правят и как да го направят (относно извънредното положение – б.р.).

Припомняме, при въвеждането на извънредното положение в страната, което стана с решение на народното събрание от 13 март, бяха затворени училищата, детските градини, ресторантите, спортните зали, моловете, хотелите. Бе ограничено свободното придвижване из страната като бяха изградени и временни КПП-та, които бяха премахнати на 6 май. Хората трябваше да попълват декларации с личните си данни каква е целта на излизането им от града.

Оправданието за тези мерки бе желанието да се ограничи разпространението на коронавируса.

Моята задача е да ви опазя живи, съща е задачата и на моите колеги, каза Борисов на 15 април – дни след удължаване на извънредното положение в страната.

След Великденските празници, когато някои хора бяха санкционирани за разходка в парка, не носене на предпазна маска или бяха върнати от пътя си заради липса на „основателна причина“ за пътуване, премиерът започна да чертае спешен план за връщане на хората, които бяха отишли в провинцията и искаха да се приберат за празниците.

Дни по-късно, когато времето захладня, бяха отворени парковете и градинките за разходка, но при условие хората да спазват указаните посоки, да не се събират на големи групи и да не сядат по пейките.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 3 май бяха отворени само откритите части на ресторантите и кафенетата.

На 14 май със заповеди на министър Ананиев бяха разрешени и трансплантациите и се възобновиха поетапно спортните занимания и футболните първенства.

Учениците продължиха да учат онлайн, а матурите се проведоха при строги мерки и голямо разстояние между децата.

news.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук