Начало Вяра.бг Митрополит Йоаникий съветва кмета на Созопол да премахне сектантска плоча

Митрополит Йоаникий съветва кмета на Созопол да премахне сектантска плоча

665
0

В тридневен срок да бъде премахната сектантска плоча на организацията „Шри Чинмой Център“ в Созопол, поискаха съветници от ГЕРБ и сливенския митрополит Йоаникий. Искането е внесено в морската община от общинските съветници от ГЕРБ, информираха от ГЕРБ-Созопол.

В писмо от Сливенският Митрополит Иоаникий до кмета Янакиев, с копие до общинските съветници, изказва своите притеснения. Негово Високопреосвещенство пише: „на централната алея в града, в непосредствена близост с православните храмове и светите мощи на св. Йоан Кръстител, е поставена паметна плоча с цитат, рекламиращ името и идеите на сектантския водач Шри Чинмой. 20 деца, техни учители и родители са били въвлечени в тази проява, без те да са били предварително уведомени кой стои зад инициативите“.

Митрополитът пише на кмета, че в целия свят сектите и култовете използват образователни, културни, социални, миротворчески и спортни инициативи за пропагандиране на идеите и личността на своя духовен водач.

„В случая целта е същата – обществеността на град Созопол и особено децата и младежите да чуят за Шри Чинмой, а в последствие по-задълбочено да се поинтересуват от неговата личност и да се превърнат в негови последователи и членове на сектата“, пише духовникът.

В много държави култът към Шри Чинмой и неговите организации са смятани за опасни. Те са включени в списъците на сектите, притежаващи характеристики на тоталитарни религиозни общности. В своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните, като уронва престижа на светата ни Православна църква.

„Тази плоча считаме за поругаване светостта на нашите духовни чада“, пише Митрополит Иоаникий в настояването си да бъде премахната плочата.

Общинските съветници от ГЕРБ настояват кметът Тихомир Янакиев да не политизира повече темата в опит да прикрие истината и да се извини на гражданите на Созопол. Очакванията им са, че препоръката на митрополит Йоаникий ще бъде изпълнена. 

Нерегистрирана секта се промъква в община Созопол, притеснени местните жители


Нерегистрирана секта се промъква в община Созопол, притеснени местните жители
Организирали събития предимно за деца и подрастващи

Припомняме, на 14 май 2020 г. приключи 12-годишен съдебен процес между Българската православна църква (БПЦ) и организацията „Шри Чинмой Център„.

Върховният касационен съд е оставил без разглеждане жалбата на нео-индуисткото сдружение, с което окончателно остава в сила решението на Софийския градски съд, отхвърлящо всички искове на „Шри Чинмой Център“.

Общинските съветници припомниха, че на страницата на общината има информация за детско състезание, организирано от тази секта.

news.bg rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук