Начало Култура.бг Фолклор.бг 100 дни от създаването на щаба – култови реплики и забрани!

100 дни от създаването на щаба – култови реплики и забрани!

654
0
Днес се навършват 100 дни от създаването на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. От утре вече няма да има брифинги, но екс- пертите ще работят до края на годината и ще наблюдават епидемичната обстановка.

Култови реплики

Ето избрани реплики от брифингите на ген. Венцислав Мутафчийски и ос-таналите членове на щаба, показващи, че дори в най-мрачните ситуации има място за хумор.

Шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски:

„Не мога да прогнозирам кога ще бъде пикът, но явно няма да е този ме- сец. Това със сигурност мога да го твърдя. Дано да не е през септември, за- щото малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек“.

„По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове“. (по повод забранителния режим за произвол-ни пътувания)

„Хората над 65 са уязвими. Били свикнали да ходят на Витоша, ами няма да ходят на Витоша”.

„Едва в края, когато сме на опашката, тогава ще се напише наука. Сега не е време за наука, време е за действие. Няма да откриваме топлата вода.” (по повод настояването на доц. Атанас Мангъров от Медицинския щаб за по-широката употреба на бързите тестове).

„Щабът е на мнение да не се правят излишни движения”. (отново по повод закупуването на повече бързи тестове)

„Препоръчал съм навсякъде да се изключат климатичните и вентилацион-ните системи заради риска от коронавирус. Дори премиерът Борисов се топли на едно малко радиаторче. Щом той може, значи и вие можете.”

„Няма да бъде използвана, това не е цирк”. (отговор на питане дали ще бъде използвана закритата носилка, купена за случаи на ебола)

„От три дни се катерим с 10 – 14 процента увеличение на заболеваемостта”.

„След като изпаднат в абсолютно ненормалния начин на живот в разгара на епидемията.” (в отговор на въпроса кога българите ще се върнат към нормалния начин на живот)

Проф. Тодор Кантарджиев–заместник началник на Оперативния щаб:

„Като сме пипали пари, важното е да ги имаме по джобовете си, трябва да си дезинфекцираме ръцете.”

„Ракията и водката вършат работа. Важното е градусът да е 40. Напълно убива този вирус. Ако е към 70, мори и другите, летните вируси” (съвет как да се прави дезинфекция на опаковките)

„Абе, какво е това иху – аху. Да ми се върне от Италия, където е най-наже- жено. Пък да събере цяло село, да разкаже какво е видяла. Е, видя се какво е видяла!” (по повод семейното празненство в Ломското село, откъдето тръгнаха първите случаи)

„Казват ми: Кашлям, ама нямам температура. Значи е корона. Абе, питам аз: Що тогава мерят температурата в цял свят”.

„ Възпитаният човек, когато има епидемия, няма да се събира по градинки-те” (по повод мерките за ограничаване на заразата)

„Някои се изказват авторитетно за разни неща нищо, че доскоро не знаеха какво е РНК и какво ДНК. Ама то се учи в 8-ми клас.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

„Това е героично чукане на отворени врати. Никой не пречи на лаборато- рии да правят такива тестове в момента, но който иска да се прави такъв скрининг, да ми покаже документ, легален, който да препоръчва да се прави това“. (по повод настояванията на доц. Мангъров за бързите тесто- ве)

Бойко Борисов

„Сутрин в 7.00 часа сме тук, докато някои тулупи спят до обед и после ми пишат постове“.

„Звъня му в 6:20 и му викам Айде бе, колко ще те чакам? Той ми вика: Бръсна си главата, че ще ме дават по телевизията.“

„Едни безделници само пишат и ме провокират и аз им се връзвам.“

„Един от най-добрите ми приятели да напише заглавие – „Убиха генерала“.

„Без заплата го правя това. Без събота, без неделя.Без заплата.“

„Защо ген. Мутафчийски е цивилен? Дал е да му се изпере униформата. И униформите се перат, не знам дали знаете. Дезинфекцират се. Реплика на премиера Бойко Борисов“.

„Аз си имам тука едно сакенце, дето го дезинфекцирам, пръскам го постоянно. Само с него, че и без това, викам, ще се скапе“.

„Целият свят работи на проба грешка. Пускаме – затваряме, пускаме – зат- варяме“.

„Ето днеска работят планините“.

„Ако има успех, ще бъдем всичките щастливи, ако има загуба, ще е само моя!“

„Каква радост беше вчера в щаба като им казахме: Айде няма да слизате“.

moreto.net rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук