Начало Култура.бг 10 юни: Роден е незабравимият Коста Цонев

10 юни: Роден е незабравимият Коста Цонев

636
0

Коста Цонев завършва ВИТИЗ със специалност „актьорско майсторство“, през 1952 г. в класа на Стефан Сърчаджиев. През това време участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми.

Става много популярен като българския таен агент Емил Боев по книгите на Богомил Райнов за българското разузнаване. Известен бохем и ценител на женската красота. Работи като актьор в Младежкия театър и в театър „София“.

През 1968 година участва в телевизионната постановка – мюзикъл „Дон Кихот или Човекът от Ла Манча” изиграва блестящо ролята на Дон Кихот – образ, който го съпътства цял живот.

В театъра изиграва образи като Дон Жуан в „Каменния гост“ от Пушкин, Меки Ножа в „Опера за три гроша“, Крал Ричард III в „Както ви хареса“ от Шекспир, Чорбаджи Петко в „Първите“ и Рене Галимар в „Мадам Бътерфлай“.

През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-тото Народно събрание. През 2005 г. отново е избран за депутат от същата политическа партия. В рамките на мандата си той спомага за изграждането и реконструкцията на сградата на Младежкия театър. Допринася за създаването на Български Културен център в Париж, заедно с тогавашния посланик на България в Париж Марин Райков. Активно работи за създаването на годишна награда, връчвана на 24 май на дейци на културата – „За постигнати високи творчески резултати, или принос в развитието и популяризирането на Културата“. По късно, през 2010 година, тя се преименува в „Златен век “ (отличие).

Снимал се е в над 200 филма. Ролята на разузнавача Емил Боев в няколко филма по сценарии на Богомил Райнов му носи огромна популярност: „Господин Никой“ (1969), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „Голямата скука“ (1973), „Реквием за една мръсница“ (1976), „Умирай само в краен случай“ (1978), „Тайфуни с нежни имена“ (1979). Взима участие и в сериалите „На всеки километър“, „Демонът на империята“, „Изгори, за да светиш“, „По дирята на безследно изчезналите“, „Дом за нашите деца“, „Бащи и деца“, „Неизчезващите“. Издал е мемоарната книга „Дон Кихот от Красно село“. Умира на 25 януари 2012 година в София.
Aртистът обаче още е жив в паметта на българите – земен, превъзходен, честен и достоен.

bnt.bg; dama.bg; wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук