Начало География.бг Двойките царски орли в България станаха 35

Двойките царски орли в България станаха 35

636
0

Броят на двойките царски орли в България продължава да расте.Те са вече 35, а последната новооткрита двойка е в района на Ямбол. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Според експертите причината за нарастването на гнездящите двойки царски орли с нови шест са целенасочените и дългогодишни усилия от страна на БДЗП и други природозащитни организации, както и партньорството на БДЗП с Електроразпределение Юг за изолирането на над 3000 стълба в ключови местообитания на вида. Наред с обезопасяването на електропроводите, строежът на изкуствени гнезда и охраната на рискови гнезда от доброволци са допринесли за нарастването на българската популация на вида.

Новооткритата двойка е съставена от млади, двугодишни птици, които са заели територия, но не са пристъпили към размножаване през тази първа година. В близост до територията им има поставено от екип на проекта „Земя за царския орел“ изкуствено гнездо, което е възможно да бъде заето от младото семейство през следващия размножителен сезон.

Данните досега показват, че 32% от популацията на вида в страната заема изкуствени гнезда и това се доказа като една от най-ефективните природозащитни дейности за опазването на царския орел.

Новата двойка е избрала територия с плътна лалугерова колония – един от основните хранителни ресурси за вида.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук