Начало Култура.бг Театър 199 става на 55 години и отваря врати на рождения си...

Театър 199 става на 55 години и отваря врати на рождения си ден – 12 юни (Снимки)

810
0

Aктьорите Владимир Карамазов, Стефка Янорова, Стефан Вълдобрев оставиха и своите отпечатъци, и послания към зрителите

Театър 199 става на 55 години и празнува с това, че довечера отваря врати. Днес трима от актьорите в театъра оставиха и своите отпечатъци, и послания към зрителите.

На 12 юни 1965 г. е първата премиера на Театър 199 – „Майка земя“ от Чингиз Айтматов. А на 12 юни 2020 г. Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще стартира традиционната си лятна програма първото представление, което ще открие слънчевите месеци е авторския спектакъл на Ива Тодорова – „Приятно ми е, Ива!“.

„Именно заради това, че днес е нашият рожден ден и преценихме, че е най-добре днес да бъде първото представление, след като това ще бъде един от начините да отбележим рождения си ден. Празнуваме рожден ден, но не точно така както би ни се искало. Обикновено това се случва с театрална премиера, което е най-големият празник за хората, които обичат театъра. Сега нямаше как да се случи. Така че всъщност празнуваме с това, че довечера отваряме за първи път след прекъсването вратите на театъра при съществуващите ограничения за посещаемост до 30% от капацитета на залата, при необходимите отстояния и санитарни мерки“, каза директорът Анна Монова.

Тя заяви, че същинският театрален празник, официалното честване, когато ще поканят всички творци, които са работели или работят в момента, както и бивши служители, колеги и т.н. да присъстват на премиерата на „Боклук“ от Елена Телбис. „Когато това се случи, тогава ще бъде втората част от нашето честване“, обеща директорът.

Четирима популярни актьори оставят отпечатъци и послания към зрителите – трима от тях именно днес – Владимир Карамазов, Стефка Янорова, Стефан Вълдобрев. А актрисата Мария Сапунджиева ще го направи във вторник – на 16 юни. Така стената на славата пред театъра се продължава с още 4 отливки на знакови техни актьори във връзка с отбелязването на 55-ата годишнина от създаването на театъра.

Владимир Карамазов сподели днес, че е написал: Мечтите не обичат да бъдат заключени, пускайте ги и летете след тях. „Моето е цитат от любима пиеса, която знам, че вече оттук нататък никога няма да мога да изиграя, затова го и написах. „Да бъдеш или не? Туй е въпросът“, призна Стефан Вълдобрев.

Новите пана за Стената на славата пред Театър 199 ще бъдат монтирани и открити преди следващата и планирана премиера – „Фернандо Крап ми е написал това писмо“ от Танкред Дорст.

„Обожавам този театър и играя в него от 1976г.“, каза Татяна Лолова, която също днес беше тук.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук