Начало История.бг Навършват се 95 години от рождението на великия Георги Парцалев

Навършват се 95 години от рождението на великия Георги Парцалев

885
0

16 юни заема специално място в историята на българските театър, кино и култура. На днешния ден преди 95 години, в град Левски, се ражда изумителният български актьор от световна величина Георги Парцалев.   В историята на българския театър той остава с образите на Хаджи Смион, Михал Мишкоед, Вражалец и Сусо от “Януари” по Йордан Радичков от сцената на столичния Сатиричен театър, а също и с десетки други постановки и телевизионни проекти.   Добротата и щедрата честност на Парцалев остават пословични. Добър пример са случаите, в които е наемал автобуси за по 50 човека свои съграждани. Запазвал е места за неговите постановки в Софийската сатира, а след това следвали разточителни вечери до зори.    Георги Парцалев е живял под наем в различни апартаменти в столицата. Последното му жилище се намира на пресечката на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Светослав Тертер“.   Това, което напомня за присъствието на артиста в тази част на София, е подлезът, изрисуван с моменти от световната кино история. Достойно място там заема образът на любимия Чичо Манчо от филма “С деца на море”.   Общината в град Левски в момента изготвя проект за нов музей на Георги Парцалев и картинна галерия. Често старата сграда се посещавала от ученически групи, които искрено се запалват по таланта на комика. Наричан е българският Люи Дьо Фюнес.В българското кино Георги Парцалев е оставил дълбока следа. Сред най-известните му филми са 13-а годеница на принца, Неочаквана ваканция, Патиланско царство, Два диоптъра далекогледство, Баща ми бояджията, Сиромашко лято,  С деца на море, Няма нищо по-хубаво от лошото време, Кит и дебютът му – Любимец №13.   Той си отива от този свят на 31 октомври 1989 г. едва на 64 години.  

Нека си припомним едни от най-популярните му реплики от филми и лични цитати: 

„Три неща за мен са най-скъпи: здравето, приятелството и любовта – защото не се купуват с пари.“

„Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости.“

„- А какво е командировка? – Когато ти плащат, е командировка, а когато ти си плащаш, е курорт.“ („С деца на море“)

„- Аз съм най-хубав, аз съм най-снажен, аз съм и бел, а че и румен.“ („Зех тъ Радке, зех тъ“)“

– Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият.“ („С деца на море“)“- Чакате ли тъмносини запорожци? – Пепитени чакаме.“ („Два диоптъра далекогледство“)“

– Абе, бай Иване, каде е чепа, бай, Иванееееее…“ („Тримата от запаса“)“

– Няма да е делфин това. Любов ще е.“ („С деца на море“)

– „Преди като кажат, че някой е на 60, викам си „този е взел-дал”. А сега… човекът си човек и на 80, стига да е нужен някому“. („Сиромашко лято“)

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук