Начало Култура.бг Преди 20 години ни напусна Антон Горчев – човекът с най-тежката роля...

Преди 20 години ни напусна Антон Горчев – човекът с най-тежката роля в киното, който става звезда за една нощ

888
0

Повече от 80 роли на сцената и над 60 на екрана Антон Горчев би останал завинаги в сърцето на хората, дори и ако беше изиграл само една единствена роля – най-силната и тежка може би, тази на Караиван в „Козият рог“. Именно това превъплъщение го превръща в звезда и то само за една нощ. След появата му в емблематичната лента цяла България вече го познава и обича. 

Големият български актьор е роден на 10 ноември 1939 г. в София. Като дете мечтае да стане летец, но съдбата го отвежда до киното и през 1963 г. завършва ВИТИЗ. Първоначално е на работа в трупата на Варненския театър, а по-късно в Пловдивския театър. Накрая намира мястото си в Драматичен театър „София“. 

Сред запомнящите се образи на живо пред публика са Чацки в „От ума си тегли“ на Грибоедов, Петручио в „Укротяване на опърничавата“, Бернардо в „Уестсайдска история“ на Бърнстейн. По това време той се превръща в звезда в едно от най-играните представления – „Човекоядката“ от Иван Радоев. Очевидци разказват, че партньорите му на сцената спирали да играят, увлечени в удоволствието да го гледат. Стояли като омагьосани от плътния му, божествен глас и мощното присъствие.

Лицето му става разпознаваемо и търсено. Така се раждат незабравимите му превъплъщения в лентите „Козият рог“, „Татул“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Осмият”, „Буна“, „Горе на черешата“ и др. 

„Козият рог“ е един от най-награждаваните български филми на други международни филмови фестивали: в Карлови вари, Чикаго, Сантарен, Португалия и др.

Антон Горчев издъхва на 19 юни през 2000 г. – отритнат, преднамерено забравен. През последните десет години от живота си не само отхвърлен и изоставен от колегите си, но и лишен от препитание.

kmeta.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук