Начало Новини.бг Випуск 2020 изкара 4,20 на матурата по български език

Випуск 2020 изкара 4,20 на матурата по български език

625
0

По-добри резултати на матурите отчете МОН тази година – повече били шестиците по български език и по-малко – двойките. Средно зрелостниците от Випуск 2020 са докарали нивото си по български език и литература до добър 4,20, отчетоха от ръководството на просветата.

13-14% са общо отличните оценки на БЕЛ тази година срещу 10% през 2019 г., похвали се министърът на образованието. По математика абитуриентите са получили по-високи оценки, спрямо родния си език, а именно много добър 4,84.

Има един зрелостничка от СМГ, която е абсолютен рекордьор – с 4 пълни шестици след явяване на две задължителни и на две незадължителни матури, 7 зрелостници са с по три пълни шестици – сред тях са две момичета от Сливен, възпитанички на Езиковата и Природоматематическата гимназия.

73-ма дванадесетокласници са с по 2 пълни шестици, а общо 4525 абитуриенти имат по две отлични оценки. Слабите оценки са по-малко, няма зрелостник с нула точки на двата изпита.

Класацията на училищата, чиито възпитаници са постигнали най-високите резултати, се води традиционно вече от 91 НЕГ в столицата, следвана от 73-то, Американския колеж, Първа испанска гимназия.

Очаквано повече са залягали над уроците момичетата – те доминират в класацията по петици и шестици пред момчетата.

Министърът на образованието обаче отчете, че скалата на за мерене на представянето на зрелостниците не е добра и ще бъде променена след година.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук