Начало Култура.бг Кино, музика, театър, фестивали: Какво да не изпускаме в периода 19-25 юни

Кино, музика, театър, фестивали: Какво да не изпускаме в периода 19-25 юни

651
0

Събития, които да си отбележите в календара за следващата седмица

Юни 2020 г. ще остане в хрониките на тази особена година като първия месец, в който културният живот в страната лека-полека започва да се пробужда след извънредно дългия си зимен сън. Всички имаме нужда от социални контакти, всички жадуваме за малко забавление и усещане за нормалност.

Ето защо решихме да ви дадем няколко идеи за това какви събития можете да посетите през идната седмица.

Предложенията обаче вървят с едно уточнение – призоваваме ви да посещавате събитията отговорно и с мисъл за здравето и безопасността на всички, с които споделяте хубавите си емоции.

Концерти, книжен панаир, филмови и театрални фестивали – седмицата определено има какво да ви предложи. Въпросът е само да изберете:

Капана фест (18-21 юни)


Йохана Траянова представя експериментален мултидисциплинарен проект, съчетаващ фотография, звукова инсталация и визуална поезия, оформяйки аудиовизуална среда в различни публични пространства в България.

Вероятно е късно Пловдив да влезе в плановете ви, ако нямате постоянен адрес там, но поводът да се отправим в тази посока за уикенда е добре познат и хващащ – Капана фест.

Между 18 и 21 юни ул. „Райко Даскалов“ (Малката главна) се превръща в обходен маршрут за обиколка през авторския базар за хендмейд предмети, изработени от над 80 майстори на ръчния труд. За радост на стомаха ще има и гурме хапване от различни наши производители, а за музикалната атмосфера ще бъдат отговорни меломаните от my-vinyl, които ще селектират тематични сетове с аналогов звук.

Призоваваме ви да се отбиете и до изложбата „Къс земя“ на Йохана Траянова – експериментален мултидисциплинарен проект, който съчетава фотография, звукова инсталация и визуална поезия в една обща мозайка от моменти и движения, уловени в общуването ѝ с природата.

Софийският духов оркестър в Борисовата градина (19 юни)

Бах, Глен Милър, Ханц Цимер и Ангел Добрев зазвучават от лятната естрада в Борисовата градина на 19 юни от 19:00 ч. под палката на маестро Васил Делиев.

Сядаме в публиката на Софийския духов оркестър свободно, но си даваме пространство за необходимата социална дистанция.

Снимка: Столична община

Изложбата на Кристо в СГХГ (19 юни-19 юли)

Софийската градска художествена галерия се обръща назад към биографията на Христо Явашев-Кристо, за да отбележи не само сбогуването с неговия живот, но и 85-ата годишнина от рождението му.

Изложбата ще представи 5 литографии и фотогравюри от негови проекти, които са част от колекцията на галерията и са представяни преди в рамките на изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014“, за която приживе съдейства и самият художник.

На място ще може да бъде гледано и видеоинтервю на Кристо с доц. Георги Лозанов пред камерата на Стоян Радев, правено в ателието на художника в Ню Йорк, а в рамките на изложбата влизат още и шест филмови заглавия на английски език, снимани в периода между 1974 и 2007 г.

София Моно – първа част (18-28 юни)

Кралете на този театрален фестивал са моноспектаклите, които излизат от обичайния си репертоар и влизат под общата шапка на „София моно“ в продължение на 10 дни под открито небе в парка на Военната академия.

Началото на всеки от тях е в 21:00 ч., а първи на 20 юни гледаме Мариус Куркински в „Черното пиле“ по три разказа на Хайтов.

След него на 21 юни предстои „Чамкория“ на Явор Гърдев (по едноименния роман на Милен Русков) със Захари Бахаров в ролята на шофьора на омнибус бай Славе (актьорът взе „Аскеер“ за ролята през 2018 г.).

На 22 юни следва комедията „Аз, досадникът“ с Мариан Бачев и Сашо Кадиев, а на 24 и 25 юни – двата спектакъла на Камен Донев, в които той представя възгледите на един учител. Първо – за народното творчество, а след това – за всеобщата просвета.

Билетите за постановките са в диапазона между 10 и 40 лева, като от 19 до 21 ч. ще се продават и на касите на парка в дните на фестивала.

Снимка: Театър 199

Жлъч х Гена (20 юни)

Серията партита Best Kept Secret откриват сезона след карантината в задния двор на „Фабрика 126“, когато срещу 12 лева слушаме на живо хип-хоп зверовете Жлъч и Гена от So Called Crew.

След тях щафетата застъпват диджей сетовете на Savaи Ray Bo, които ще наблегнат на трап музиката, а капацитетът на цялото събитие ще бъде съобразен със санитарните изисквания, затова ако имате намерение да присъствате, може би е добре бързичко да си запазите място.

Планинарско кино (22 юни)

Част от програмата на Банско филм фест се пренася пред театър София, където от 21 ч. сядаме пред изнесения навън екран, за да гледаме три късометражни филма.

Темите им, разбира се, са свързани с планината и пътя – „Мустанг, преобразяващо пътешествие“ разказва за тибетската култура, „По следите на една легенда“ е посветен на първото изкачване на осемхилядник в света, а „Живот в планините“ следи отблизо шестмесечения преход на майка и дъщеря на крайбрежни планини в Британска Колумбия, Канада.

Добре е да носим маска (макар че на място също ще има), а краят на събитието ще бъде приблизително в 23:20 ч.

Пролетен базар на книгата (23-28 юни)

След многото въпросителни около провеждането на панаирите за книги, на 23 юни от 10:00 ч. издателствата все пак ще са готови да посрещнат читатели на щандовете си, наредени в парка пред НДК до 28 юни включително.

В базара ще участват общо 110 български книгоиздатели и търговци, а общата цел на всички е ясна – да се приберете вкъщи с нови попълнения за библиотеката си.

Междувременно на 20 юни (събота) стартират и ежеседмични двучасови разходки из литературните забележителности на София, свързани с някои от най-интересните места за българската литература и нашите писатели. Сборният пункт е читАлнЯта в Градската градина, часът – 13:00, а цената – 10 лв. (учениците с придружител могат да се включат безплатно).

Откриване на София филм фест (25 юни)

След като COVID-19 саботира откриването му през март, сега организаторите режат лентата на феста на 25 юни.

Мястото е новооткритата „Платформа А6“ на гърба на НДК (единственото в София външно покрито мултифункционално пространство), където гледаме българската премиера на спечелилия 4 награди „Оскар“ филм „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо.

А за останалото от фестивала ще си говорим следващата седмица.

Снимка: IMDB

Приятно изкарване и бъдете отговорни!

webcafe.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук